Konstantinopel

Kart over Konstantinopel fra 1422, det eneste som finnes fra tiden før osmanenes (tyrkernes) erobring av byen i 1453.
Av .

Den 22 km lange bymuren tvers over neset mellom Marmarahavet og Det gylne horn - anlagt under keiser Theodosius 2 på 400-tallet - gav gjennom århundrer byen effektiv beskyttelse på landsiden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konstantinopel var til 1930 navnet på det nåværende Istanbul i Tyrkia. Byen var hovedstaden i tre store riker: Det romerske (330–395), Det bysantinske (395–1453) og Det osmanske riket (1453–1923).

Faktaboks

Uttale
konstantinˈopel
Etymologi
av gresk ‘Konstantins by’

Den gamle greske kolonien Bysants ble grunnlagt her rundt 660 fvt. Keiser Konstantin den store gjorde Konstantinopel til Romerrikets hovedstad i 330 evt. Navnet Konstantinopel kommer av det greske ordet Konstantinou polis – «Konstantins by».

Blant nordboere i vikingtiden var byen kjent som Miklagard.

Konstantinopel har siden 381 vært hovedsete for den økumeniske patriark av Konstantinopel, overhodet for den ortodokse kirke.

Historie

Konstantinopel ble grunnlagt som den nye Roma, en ny hovedstad for den østlige delen av Romerriket. Byen var strategisk godt plassert, midtveis mellom de viktigste frontavsnittene ved Rhinen-Donau og mot sassanidene i øst. Byen var lett å forsyne fra sjøen og fikk tidlig befestninger, særlig på vestsiden. Ved å forlegge den keiserlige residensen til Bysants, grunnla keiser Konstantin den store samtidig det bysantinske keiserriket. Riket ble bygget på gresk språk og kultur, og med kristendommen som statsreligion. Hovedstaden fikk sin egen senat, og noen av de mest kjente borgerne i Roma flyttet til den nye keiserbyen. Byen ble gresk åndelig og kulturelt senter i elleve hundre år.

Konstantinopel ble angrepet og plyndret flere ganger. I 1204 ble den erobret av korsfarerne i Det fjerde korstog. Det latinske keiserdømme ble da opprettet, og holdt seg til 1261, da byen ble igjen bysantinsk. I 1453 ble byen erobret av de muslimske styrkene under sultanen Mehmet II fra Det osmanske riket.

Det osmanske riket gikk i oppløsning ved slutten av første verdenskrig og området ved Bosporos ble okkupert av de allierte styrkene. I 1922 ble byen en del av den nyopprettede staten Tyrkia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ødegård, Knut, Hellas og Roma, fra Bystat til Imperium, Pax Forlag A/S, Oslo 2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg