Venus

Maleriet «Venus' fødsel» fra ca 1486

Sandro Botticelli. Falt i det fri (Public domain)

Venus fra Milo

av Opphavsperson ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Venus, italisk-romersk gudinne. Hennes opprinnelige funksjon er uklar; hun ble senest på 300-tallet fvt. identifisert med Afrodite og tatt opp i romersk statskultus 295 fvt. I Etruria og Sør-Italia (som var under orientalsk innflytelse) ble Venus oppfattet som kjærlighetens, den kvinnelige skjønnhets og vekstlivets gudinne, samt vinhagenes beskytter.

Særlig fra 1. århundre fvt. fikk Venus-dyrkelsen politisk betydning; under Sulla ble hun dyrket som Venus Felix, «den lykkebringende», for Pompeius var hun Venus Victrix, «seiersgudinnen». Ifølge legenden om Aeneas var hun stammor for den juliske slekt og ble i keisertiden dyrket av Caesar som Venus Genetrix, og som hele romerfolkets stammor. Den største tempelbygning i Roma, et dobbelttempel for Venus Felix og Roma Aeterna, ble reist nær Colosseum av Hadrian og Antoninus Pius.

Særlig kjente Venus-fremstillinger er skulpturen Venus fra Milo (125–100 fvt., Louvre), en av de fineste kvinneskikkelsene fra antikken, og Sandro Botticellis kjente maleri Venus' fødsel (1485, Uffiziene).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.