Venus

Maleriet «Venus' fødsel» fra ca 1486

Sandro Botticelli. Falt i det fri (Public domain)

Venus, italisk-romersk gudinne. Hennes opprinnelige funksjon er uklar; hun ble senest på 300-tallet fvt. identifisert med Afrodite og tatt opp i romersk statskultus 295 fvt. I Etruria og Sør-Italia (som var under orientalsk innflytelse) ble Venus oppfattet som kjærlighetens, den kvinnelige skjønnhets og vekstlivets gudinne, samt vinhagenes beskytter.

Særlig fra 1. århundre fvt. fikk Venus-dyrkelsen politisk betydning; under Sulla ble hun dyrket som Venus Felix, «den lykkebringende», for Pompeius var hun Venus Victrix, «seiersgudinnen». Ifølge legenden om Aeneas var hun stammor for den juliske slekt og ble i keisertiden dyrket av Caesar som Venus Genetrix, og som hele romerfolkets stammor. Den største tempelbygning i Roma, et dobbelttempel for Venus Felix og Roma Aeterna, ble reist nær Colosseum av Hadrian og Antoninus Pius.

Særlig kjente Venus-fremstillinger er skulpturen Venus fra Milo (125–100 fvt., Louvre), en av de fineste kvinneskikkelsene fra antikken, og Sandro Botticellis kjente maleri Venus' fødsel (1485, Uffiziene).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.