Faktaboks

Negev
Negeb
Uttale
nˈegev

Negev

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Negev er et ørken- og halvørkenområde i sørlige Israel, avgrenset av Jordansenkningen i øst, Akababukta i sør, grensen mot Egypt i vest, Judeasletta og høydene mot det palestinske Vestbredden i nord. Området omfatter cirka 12 000 km2, vel 55 prosent av Israels territorium. Administrasjonssenter og største by er Beer Sheba.

I nord, omkring Beersheba, er landskapet bølgende, sørover i ørkenen dominerer større sandsletter avgrenset av knudrete fjellpartier og steile dalsenkninger (wadier). Fjellgrunnen består hovedsakelig av sand- og kalkstein. Årsnedbøren er cirka 300 millimeter i nord, men avtar raskt sørover i ørkenen til 30 millimeter mot Akababukta.

Det vesentligste av bosetting finnes i nord, storparten av området er meget tynt befolket. Jordbruk, gruvedrift, mineralbasert industri, offentlig tjenesteyting og administrasjon er viktige næringsgrener. Militært er området viktig for Israel, både som øvelsesfelt og strategisk som følge av den lange grensen mot Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg