Jeriko

Byen Jeriko fotografert fra toppen av den gamle bymuren (2009)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jeriko er en by på Vestbredden som ligger i Jordandalen, 35 km nordøst for Jerusalem. Byen ligger 258 meter under havnivå og er dermed den byen i verden med lavest beliggenhet. Byen er administrativt underlagt de palestinske selvstyremyndighetene.

Faktaboks

Også kjent som

Arabisk أريحا‎‎ Ariha, hebraisk יְרִיחוֹ‎ Yeriko, engelsk Jericho.

Innbyggertall
23 200

Jeriko ligger i en frodig oase med god vanntilførsel. Byen har ca. 23 200 innbyggere (2016). Viktige næringsveier er jordbruk, tjenesteyting og turisme.

En av hovedattraksjonene for turister er ruinene etter oldtidsbyen Jeriko, som anses som et av verdens eldste byer. I tillegg ligger det bibelske «fristelsens fjell» i åskammen over byen, og man kan besøke det tilliggende klosteret ved bruk av taubanen som går fra Jeriko. Grunnet byens lave beliggenhet kan også taubanen skryte av å være den taubanen i verdenen som har lavest beliggenhet.

Mellom 1949 og 1967 var Jeriko del av Jordan. Da Israel okkuperte Vestbredden i 1967, ble Jeriko administrert av Israel. Siden 1993 har byen, og omegn, utgjort det første kjerneområdet som tilfalt de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden. Dette var et resultat av første ledd i Oslo-avtalen.

Jeriko tilfalt de palestinske selvstyremyndighetenes styre samtidig som Gaza, i henhold til planen om «Gaza og Jeriko først». 5. juli 1994 var Jeriko stedet der De palestinske selvstyremyndighetene formelt ble erklært opprettet, med Yasir Arafat som president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg