Jeriko er en by på Vestbredden som ligger i Jordandalen, 35 km nordøst for Jerusalem. Byen ligger 258 meter under havhøyde og er dermed den byen i verden med lavest beliggenhet. Byen er administrativt underlagt de palestinske selvstyremyndighetene.

Jeriko ligger i en frodig oase med god vanntilførsel. Byen har ca. 20 000 innbyggere (2006). Viktige næringsveier er jordbruk, tjenesteyting og turisme. Et av hovedattraksjonene for turister er ruinene etter oldtidsbyen Jeriko, som anses som et av verdens eldste byer. I tillegg ligger det bibelske "fristelsens fjell" i åskammen over byen og man kan besøke det tilliggende klosteret ved bruk av taubanen som går fra Jeriko. Grunnet byens lave beliggenhet kan også taubanen skryte av å være den taubanen i verdenen med lavest beliggenhet. 

Byen og omegn utgjør ifølge Oslo-avtalen fra 1993 det første kjerneområdet som tilfalt de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden. Jeriko tilfalt de palestinske selvstyremyndighetenes styre samtidig som Gaza, i henhold til planen om «Gaza og Jeriko først». Den 5. juli 1994 var Jeriko stedet der De palestinske selvstyremyndighetene formelt ble erklært opprettet, med Yasir Arafat som president.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.