Faktaboks

Theodosius den store

Flavius Theodosius

Født
11. januar 347, Cauca, Gallaecia (nå Coca, Spania)
Død
17. januar 395, Mediolanum (nå Milano, Italia)
Romersk mynt
Romersk mynt utsendt av Theodosius, med hans portrett.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Theodosius, kjent som Magnus («den store»), var romersk keiser fra 379 til 395. Han var den siste keiseren over hele Romerriket. Ved hans død ble riket delt i det vestromerske og det østromerske riket, og hans to sønner ble keisere i hver sin del.

Bakgrunn

Theodosius var født i Spania og gjorde tidlig karriere som offiser i militæret. Han var sønn av Theodosius den eldre, som var en berømt og dyktig hærfører for keiser Valentinian 1. Faren havnet imidlertid i unåde etter keiserens død og ble henrettet i 375. Da Valentinians bror og medkeiser Valens døde i et katastrofalt slag mot en gruppe goterne i 378, ble Theodosius året etter opphøyet av den unge keiseren Gratian til medregent i den østlige delen av riket med beskjed om å rydde opp. Theodosius skjønte etter en stund at han ikke kunne beseire de mange og godt trente goterne og satset på forhandlinger. Han lyktes til slutt i 382 med å få goterne til å slå seg til ro som romerske forbundsfeller i Thrakia og Moesia, noe som var innenfor rikets grenser.

Keisermakt

Theodosius giftet seg med Valentinians datter Galla og sikret slik sett det valentinianske dynastiets videre eksistens også i øst. I 383 ble imidlertid Gratian styrtet av Magnus Maximus, og Theodosius var med ett seniorkeiser med full kontroll over det østlige Romerriket. I 387, da Maximus også hadde jaget Valentinian 2 på flukt, gikk Theodosius til angrep på og overvant usurpatoren, fikk kontrollen over hele riket og gjeninnsatt Valentinian 2.

Theodosius viste seg som en dyktig hærfører og reformator, og sikret stabilitet og ro i østdelen av riket. Nye usurpatorer dukket imidlertid opp i vest, og Theodosius måtte også føre flere borgerkriger; den siste i 394, hvor Theodosius' kristne hær overvant en overveiende pagan hær ledet av Eugenius og Arbogast ved elva Frigidus i dagens Slovenia. Da var han, som den siste i historien, enekeiser over et samlet Romerrike.

Theodosius ble imidlertid syk og døde i Milano få måneder etterpå i 395. Ved hans død ble riket delt mellom hans to sønner – Honorius ble keiser i den vestlige delen og Arcadius i den østlige (det østromerske eller bysantinske rike) – for aldri mer å bli samlet.

Kristen reformator

Theodosius har fått sitt tilnavn fordi han gjenopprettet orden i riket og ble ansett som en from kristen. Han var ivrig forkjemper for Nikea-bekjennelsen, og derfor bekjempet både hedenskap og arianismen. Han sto under innflytelse av biskop Ambrosius av Milano, og ble av denne også pålagt å gjøre bot for hevndrapet på noen tusen thessalonikere som hadde gjort opprør. Theodosius samlet kirken til konsil, fikk den til å anerkjenne hans linje og gjorde kristendommen til statens religion ved en rekke edikter i perioden fra 380 til 394. Han stengte templene og forbød hedensk gudsdyrkelse, både privat og offentlig, i 391. De tradisjonelle festene ble avviklet og motstanden mot ukristelig lære, kroppsfiksering og nakenhet gjorde også at de klassiske lærerstedene ble stengt og de olympiske leker ble arrangert siste gang i 393. Med Theodosius kan vi derfor si at religionsskiftet var gjennomført og med det ble et av antikkens kjennetegn, det polyteistiske verdensbildet, avviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg