Genesaretsjøen

Genesaretsjøen, også kjent som Galileasjøen og Tiberiassjøen, er Israels største ferskvannssjø.

Artikkelstart

Genesaretsjøen er en innsjø nord i Israel, i nordlige del av Jordandalen på grensen til Golanhøydene, beliggende 209 meter under havets overflate. Den er 21 km lang i nord–sør retning og 11 km bred øst–vest.

Faktaboks

Uttale
genˈesaretsjøen
Også kjent som
Galileasjøen, Tiberiassjøen, Ginossarsjøen hebraisk: Yam Kinneret arabisk: Bahr Tabariye

Lava som strømmet ut fra forkastninger i berggrunnen, har formet en naturlig terskel på tvers av Jordandalen og derved dannet innsjøen i dalbunnen ovenfor med tilsig fra Jordanelven. Innsjøen er fiskerik, omkranset i den sørlige delen av skogkledte strender, mot nord av åpnere slettelandskap.

Genesaretsjøen er et meget viktig reguleringsmagasin for Israels vannforsyning. Den såkalte nasjonale hovedvannledningen, som danner hovedstammen i landets tilførselsnett, går fra innsjøen, over den israelske kystsletta til Negev (Dimona, Arad). Fallhøyden ved utløpet blir brukt til produksjon av elektrisk kraft.

I området rundt Genesaretsjøen finnes mange ruiner av tidligere bysamfunn. Steder som Dalmanuta, Kapernaum, Korazin, Magdala og Tiberias er omtalt i evangeliene. Største bosetning i dag er Tiberias. Sørsiden av sjøen ved Jordanelven var kjerneområdet for etableringen av Israels første kibbutzer omkring 1910.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Marita Liabø

Kvifor heiter det "Gennesaretsjøen" her, når Språkrådet meiner vi skal skrive "Genesaretsjøen"?

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, og takk for kommentaren! Gennesaretsjøen med dobbel N er en eldre stavemåte basert på hebraisk (og derav gresk) stavemåte, som har dobbel N. Vi følger imidlertid Språkrådet på dette, og har derfor endret navnet i artikkelen. Andre artikler der sjøen nevnes endres også. Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette! Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen.

svarte Marita Liabø

Det var kjekt. Og veldig effektivt.
Takk for forklaringa.
Beste helsing Marita.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg