Hathor var en gudinne i Det gamle Egypt. Hathor er kanskje den viktigste av de egyptiske gudinner i faraonisk tid, og har en lang rekke funksjoner og ulike aspekter. Som «himmelkua» representerer hun i likhet med Nut himmelvelvingen, og omtales gjerne som solgudens mor eller kone. I sitt aspekt som himmelku forbindes hun også med morskjærlighet, og fremstille ofte som amme for fremtidige konger.

I Osirismyten opptrer hun som amme og beskytter av Horusbarnet når han vokser opp i våtmarkslandskapet rundt Khemmis. I sitt aspekt som kattegudinnen Bastet representerer hun seksualitet, fest og glede, vin, sang, musikk og dans, mens hun som løvinnen Sekhmet er en krigsgudinne som representerer solgudens destruktive kraft: vold, blodtørstighet, død og forråtnelse. Som Imenty, vestens gudinne, er hun skytsgudinne for nekropolisen, og den som leder den døde til dødsriket. Som gudinnen i sykomortreet gir hun skygge, luft og drikke til den dødes ba-sjel.

Hathor ble dyrket over hele Egypt gjennom hele dets historie, men også utenfor landets grenser (blant annet var hun hovedgudinne i det fønikiske Byblos). Hathor-templet i Dendera var et av hennes største kultsteder, og utgjør i dag et viktig turistmål. I gresk-romersk tid smelter Hathor i stor grad sammen med Isis, som overtar mye av hennes rolle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.