arameisk

Artikkelstart

Arameisk er et språk som hører til den nordvestlige gruppen av semittiske språk. Det er nær beslektet med hebraisk. Ved islams framvekst fra 600-tallet evt. ble arameisk fortrengt av arabisk som talespråk. Arameisk, som nysyriske dialekter, snakkes fortsatt av mindre, spredte grupper i Midtøsten.

Faktaboks

Uttale
aramˈeisk

Arameisk utviklet seg blant arameerne i det nordlige Syria og spredte seg mot nord og øst og erstattet i perioden 800–600 fvt. gradvis akkadisk som lingua franca i den nære Orienten. De eldste kjente innskriftene på arameisk dateres til ca. 850 fvt. På 400-tallet fvt. ble arameisk riksspråk i Perserriket (riksarameisk).

Noen gammeltestamentlige tekster er skrevet på arameisk (Esra 4,8–6,18 og 7,12–26, Daniel 2,4–7,28), likeledes de babylonske og jerusalemske versjoner av Talmud. I Palestina fortrengte arameisk etter hvert hebraisk som jødenes språk. Jesus og hans apostler snakket høyst sannsynlig arameisk.

I århundrene evt. delte arameisk seg i de to hoveddialektene vest- og østarameisk. Som skriftspråk ble arameisk brukt av jøder, kristne (syrisk) og mandeere (mandeisk). Disse gruppene bruker fortsatt arameisk som liturgisk språk.

Den arameiske skriften utviklet seg fra et nordsemittisk alfabet omkring 1000 fvt. Både det hebraiske og det arabiske alfabetet har sitt opphav i arameisk skrift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg