Palestina-spørsmålet er det politiske spørsmålet om statusen til det tidligere britiske mandatområdet Palestina, fra 1917 til 1947; deretter knyttet til den palestinske befolkningens rett til en eget stat etter at Israel ble opprettet i 1948.
Palestina-spørsmålet anses gjerne som kjernen i Midtøsten-konflikten. Denne har flere dimensjoner, men er vesentlig knyttet til spørsmålet om Israels eksistens, og derved til palestinernes skjebne, etter at en stor andel av disse ble fordrevet fra sine hjem i Palestina under den første arabisk-israelske krigen i 1947-1949, deretter under Seksdagerskrigen i 1967. Denne førte til at Israel okkuperte de øvrige deler av mandatområdet: Gaza og Vestbredden samt Øst-Jerusalem; de to første er siden akseptert som det territorielle området i en framtidig palestinsk stat, mens statusen til Jerusalem er et uavklart stridsspørsmål.
Kommentarer (1)
skrev Terje Berentsen
Jeg har foreslått endring i denne artikkelen for å vise at palestinaarabernes representanter avviste FNs delingsplan av 1947. Denne planen kunne ha dannet et nytt folkerettslig grunnlag. Avvisningen fremgår av SNLs artikkel om FNs delingsplan. Det er viktig å få frem dette, fordi det viser viser at det fremdeles er Folkeforbundets vedtak av 1922 som er gjeldende folkerett, beskyttet av FNs grunnleggende paragraf 80.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.