Den kanaaneiske porten
Tel Dan
Den kanaaneiske porten
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tel Dan-stelen
Stelen befinner seg i Israel Museum, Jerusalem.
Tel Dan-stelen
Av .

Dan var en oldtidsby i det nordlige Galilea, ved grensen til Libanon. Byen lå ved elven Dan, som er en av Jordan-elvens kilder. Stedet er i dag del av en nasjonalpark og kalles Tel Dan (arabisk Tell el-Qadi). Byen er omtalt i Det gamle testamentet og Tanakh, samt i en rekke utenombibelske tekster. I tidlig tid het byen Lajish eller Leshem, og denne betegnelsen brukes også i mange bibeltekster (Jesaja 10,30)

Bibeltekstene

Dan lå i det området som skal ha tilhørt stammen Dan, som var Det gamle Israels nordligste stamme. I flere århundrer var byen Dan en del av det israelittiske Nordriket som ble styrt fra Samaria. Bibeltekstene fremstiller både innbyggerne og mange av Samarias konger (Jeroboam 1, Akab, Jeroboam 2), som avgudsdyrkere som skal ha tilbedt både guden Baal og gudinnen Ashera (1. Kongebok 14,15).

Nordrikets første konge, Jeroboam 1, skal også ha fått laget to gullkalver som skulle være guddommer for befolkningen og bli satt opp i Dan og Betel (1. Kongebok 12, 26–33). Også hos profeten Hosea (700–tallet fvt.) finner vi fordømmelse av «kalven fra Samaria» og «de som kysser kalver» (Hosea 8,6 og 13,2).

Funn av en rekke kultiske gjenstander og et alter støtter de bibelske beretningene om Dan som et berømt kultsenter i Det gamle Israel under Jeroboam 2 (787–747 fvt.).

Utgravninger

Byens beliggenhet ble identifisert av arkeologer allerede på midten av 1800-tallet og er fra 1960-tallet utgravet av israelske arkeologer. Bosetning kan føres tilbake til steinalderen, men stedet ser også ut til å ha vært forlatt i lange perioder. I den senere bronsealderen lå det en kanaaneisk by her. Det er funnet rester etter bymurer og en stor byport fra rundt 1750 fvt.

I israelittisk tid (fra rundt 1200 fvt.) var Dan en viktig by og et viktig kultsenter. Det er funnet mange bygningsrester og gjenstander fra tiden da byen var en del av Nordriket (rundt 927–722 fvt.). Det dreier seg om både murer, en stor plattform, altere, lagerrom og et stort portanlegg, men også mindre gjenstander som figurer og store krukker (pithoi) for oppbevaring av korn. Byens største utstrekning kan ha vært neste 200 mål.

I forbindelse med de mange krigene i området ble Dan ødelagt og erobret flere ganger. Da Nordriket ble erobret av assyrerne på slutten av 700-tallet fvt. ble store deler av Samarias befolkning bortført til Assyria, og fremmede flyttet inn. Men stedet var bebodd også i hellenistisk og romersk tid, og kan også dengang ha vært et kultsted, muligens for Afrodite. Fra rundt 300 evt. ble byen forlatt.

Tel Dan-stelen

I årene 1993 og 1994 gjorde israelske arkeologer et viktig og omstridt funn i forbindelse med utgravninger i Tel Dan. Den såkalte Tel Dan-stelen er en sterkt skadet stele av svart basaltstein, som antas å være fra midten av 800-tallet fvt. Stelens innskrift er blitt en svært viktig tekst innenfor forskningen på Det gamle Israels historie. Mange tar teksten som et bevis på at kong David har vært en virkelig historisk person og konge. Men tolkningen er fremdeles omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg