Gerasa, ruinby i Jordan, vel 30 km nord for Amman. Byen heter i dag Jerash og har rundt 40 tusen innbyggere. Rester etter mange store byggverk fra oldtiden er bevart, og området der den gamle byen lå er derfor i dag et viktig turistområde. 

Stedet var bebodd siden bronsealderen (ca. 3200–1200 fvt.), men selve byen skal være grunnlagt av Aleksander den store eller en av hans generaler. I 63 fvt. ble byen en del av den romerske provinsen Syria og ble etter hvert en del av den romerske Dekapolis. Senere ble den en viktig by i Det bysantinske riket, og beholdt sin betydning under de muslimske omayyadene. Gerasa ble ødelagt av flere jordskjelv (749 og 847), og de mange krigene i området har gjennom tidene bidratt til ytterligere ødeleggelser. 

De aller første utgravningene fant sted allerede tidlig på 1800-tallet, men systematiske arkeologiske utgravninger begynte først rundt 1920. Svært mange av monumentalbygningene viste seg å være fra det første århundre evt.

Utenfor Gerasa sees en triumfbue fra keiser Hadrians tid, et stadion (hippodrom) og en naumachia (for sjøkamper). Inne i byen er det funnet rester etter et tempel viet til Zeus og et viet til Artemis, flere teatre, en offentlig brønn og to offentlige bad. Det er også gravet ut restene etter et romersk forum, og 800 meter av den romerske hovedgaten Cardo. Langs denne står det ennå rundt rundt to hundre søyler. 

Fra bysantinsk tid finnes restene etter en basilika, bygget i 530 evt. Under denne igjen fant man rester etter et mosaikkgulv med hebraisk innskrift, og det antas at det kan ha tilhørt en tidligere synagoge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.