Gerasa. Panorama
Gerasa. Panorama
Av .

Gerasa, ruinby i Jordan, vel 30 km nord for Amman. Byen heter i dag Jerash og har rundt 40 tusen innbyggere. Rester etter mange store byggverk fra oldtiden er bevart, og området der den gamle byen lå er derfor i dag et viktig turistområde.

Faktaboks

Uttale
gˈerasa
Også kjent som

Djerash

Stedet var bebodd siden bronsealderen (ca. 3200–1200 fvt.), men selve byen skal være grunnlagt av Aleksander den store eller en av hans generaler. I 63 fvt. ble byen en del av den romerske provinsen Syria og ble etter hvert en del av den romerske Dekapolis. Senere ble den en viktig by i Det bysantinske riket, og beholdt sin betydning under de muslimske omayyadene. Gerasa ble ødelagt av flere jordskjelv (749 og 847), og de mange krigene i området har gjennom tidene bidratt til ytterligere ødeleggelser.

Utgravninger

Cardoen i Gerasa
Cardoen i Gerasa
Av .
Lisens: CC BY 3.0

De aller første utgravningene fant sted allerede tidlig på 1800-tallet, men systematiske arkeologiske utgravninger begynte først rundt 1920. Svært mange av monumentalbygningene viste seg å være fra det første århundre evt.

Utenfor Gerasa sees en triumfbue fra keiser Hadrians tid, et stadion (hippodrom) og en naumachia (for sjøkamper). Inne i byen er det funnet rester etter et tempel viet til Zeus og et viet til Artemis, flere teatre, en offentlig brønn og to offentlige bad. Det er også gravet ut restene etter et romersk forum, og 800 meter av den romerske hovedgaten Cardo. Langs denne står det ennå rundt rundt to hundre søyler.

Fra bysantinsk tid finnes restene etter en basilika, bygget i 530 evt. Under denne igjen fant man rester etter et mosaikkgulv med hebraisk innskrift, og det antas at det kan ha tilhørt en tidligere synagoge.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg