Eufrat

Kart over Eufrat og Tigris' samlede nedbørsfelt. Begge elvene har sitt utspring i Tyrkia og renner samlet ut i Persiabukta.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Eufrat er den lengste elven i Sørvest-Asia, cirka 2700 kilometer lang med et nedbørfelt på 673 000 kvadratkilometer. Over 90 prosent av vannføringen kommer fra det tyrkiske høylandet.

Faktaboks

Uttale
ˈeufrat
Etymologi

i kileinnskrifter u-frâtus, «meget bred»

Også kjent som

arabisk al-Furat, tyrkisk Firat

Eufrat springer ut i det armenske høylandet i Tyrkia. De to kildeelvene Karasu fra fjellene nord for Erzurum (vestlige Eufrat), og Murat fra Ala Dagh (østlige Eufrat), forener seg ved Keban, bryter gjennom Taurusfjellene og danner mange fosser og stryk. Eufrats løp er først vestlig og sørvestlig, ved Rumkale er den bare 155 kilometer fra Middelhavet, men bøyer så av mot sør inn i Syria, deretter mot sørøst gjennom den syriske ørkenen og til Irak. Ved Hit begynner den store elvesletta. Ikke langt fra Bagdad nærmer Eufrat seg Tigris, men forener seg med denne først nord for Basra, og danner derfra Shatt al-Arab, som renner gjennom et flatt landskap ut i Persiabukta.

Eufrat er vannfattig og er seilbar over korte strekninger bare i flomtiden (mars–juli).

Kraftproduksjon

Keban-demningen i Tyrkia.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Flere store damanlegg gir vann til irrigasjon og kraftproduksjon, blant annet Keban-demningen med kraftstasjon (207 meter høy; 1330 megawatt) nær Elazig i Tyrkia, som ble ferdig i 1974, Atatyrk-demningen i Firat-elven med kraftstasjon (184 meter høy; 2400 megawatt) nær Sanliurfa i Tyrkia, som ble ferdig i 1993, og Tabqua-demningen med kraftstasjon (128 meter; 88 megawatt) i Syria, som ble ferdig i 1976.

Historikk

Eufrat (og Tigris) var viktige forutsetninger for at det i dette området oppstod noen av verdens eldste kulturer. Mesopotamia – landet mellom elvene – er også kjent som «sivilisasjonens vugge». I oldtiden var dette noen av de mest fruktbare områdene i verden, og allerede to tusen år før vår tidsregning var det her et sinnrikt system med kunstig vanning av jordbruksområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg