Gresk er et språk som utgjør en egen gren av den indoeuropeiske språkfamilien. Det har utviklet seg og har vært talt i Hellas siden rundt 2000 fvt. Det er nå offisielt språk i Hellas og Kypros, hvor det snakkes av vel 11 millioner mennesker. Det er mindre gresktalende befolkningsgrupper i Albania og Sør-Italia.
- Les mer om nygresk og det greske alfabetet
Betegnelsene gresk og Grekenland kommer fra latin Graecus, Graecia, for gammelgresk hellenikos, Hellas, sammenlign nygresk ellinikós, Elláda.
De eldste greske tekstene stammer fra rundt 1400 fvt. (se mykensk), og gresk er dermed det indoeuropeiske språket som har den lengste, nesten sammenhengende skriftlige tradisjonen. Men mellom mykensk (som ble skrevet i en egen stavelsesskrift av egeisk opprinnelse, kalt linear B, og som ble dechiffrert først i 1952 av Michael Ventris i samarbeid med John Chadwick) og de eldste innskriftene i det greske alfabetet ligger en 400-årig periode uten skriftlige minnesmerker (såkalte «mørke århundrer»). Med dette unntaket kan utviklingen til det greske språket følges kontinuerlig gjennom 3400 år. Det gir gresk en spesiell betydning for sammenlignende språkforskning.
Kommentarer (3)
skrev John Christian Gulliksen
svarte Federico Aurora
skrev Federico Aurora
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.