Kanaan er et gammelt navn på et område langs Middelhavets østkyst som omfatter dagens Israel, Palestina, Libanon og høylandet langs elven Jordan og det sørvestlige Syria. Betegnelsen er ikke presis. I Det gamle testamentet og Tanakh betegner det hovedsakelig landet vest for elven, også kalt Vest-Jordanlandet, mens Øst-Jordanlandet betegnes som Gilead. Også i Amarna-brevene brukes Kanaan som navn på egyptisk-dominerte områder langs det østlige Middelhav. Kanaan var aldri samlet til ett rike, men besto av mange ulike bystater, som imidlertid kunne samarbeide for å bekjempe ytre fiender. Bymurer, templer og bolighus viser spor etter gjentatte ødeleggelser og gjenoppbygginger.
I forskningssammenheng brukes betegnelsen mer som en kulturell betegnelse, uten å spesifisere nøyaktige grenser eller befolkningens etniske sammensetning. Det er vanlig å anta at de ulike bystatenes befolkning hadde mange etiske og kulturelle fellestrekk. Ifølge egyptiske kilder (som Amarna-brevene fra 1300-tallet fvt.) fantes det også en god del såkalte habiru i hele dette området. Det er ennå uklart om det dreide seg om en etnisk betegnelse på en egen folkegruppe som utgjorde et betydelig befolkningselement i Midtøsten på denne tiden, eller betegnelsen på et sosialt sjikt som besto av løst sammensatte grupper av omvandrende rømlinger og fredløse. Vi vet ikke i hvilken grad disse kan ha hatt noen innflytelse på livet i bystatene.
Man bruker ofte betegnelser som kanaaneisk kultur, kanaaneisk religion og kanaaneiske bystater. Språkene regnes alle som nordvest-semittiske og omfatter hebraisk, fønikisk og punisk, moabittisk, ammonittisk, edomittisk, og mange regner også ugarittisk som et kanaaneisk språk. Ras Shamra-tekstene, fra det gamle Ugarit er skrevet på ugarittisk.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.