Acre (by i Israel)

Den historiske havnebyen Acre i Israel.
Av /Shutterstock.

En del av den gamle bydelen med en moské i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Acre er en by ved Middelhavet i det nordvestlige Israel. Byen har 48 877 innbyggere (CBS, estimat for 2020) og en sammensatt befolkning av jøder, muslimer, kristne, drusere og bahá'íer. Gamlebyen har vært kontinuerlig befolket siden fønikernes tid og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
ˈakre
Også kjent som
hebraisk: Akko arabisk: Akka gresk: Ptolemais

Acre mottar mange turister og pilegrimer, blant annet til byens citadell, grunnlagt av Johannitterordenen, Al-Jazzar-moskeen (1781) og flere kirker fra korsfarertiden. Rett nord for byen er Baháʼu'lláh, grunnleggeren av bahá'í-troen gravlagt. Acre regnes derfor som bahaienes helligste by.

Acre har alltid vært et viktig strategisk punkt og er i tidens løp blitt beleiret og inntatt utallige ganger. Korsfarerne holdt byen 1104–1187 og 1191–1291; de kalte den St.-Jean-d'Acre. I 1517 tok tyrkerne Acre. Napoleon beleiret byen forgjeves i 1799. Egypterne tok den i 1832, men i 1840 ble Acre bombardert av en britisk-østerriksk-tyrkisk flåte, og overlevert til Det osmanske riket igjen. Byen ble erobret av britiske tropper i 1918, senere av israelske i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg