Seth (gammelegyptisk gud)

Artikkelstart

Seth er navnet på en gammelegyptisk gud. Opprinnelig var Seth nært knyttet til kongemakten i Øvre Egypt, men gradvis ble han stående som guden for fremmede erobrerfolk, identifisert med den vestsemittiske Baal, den hettittiske stormguden Tesjub, og grekernes Tyfon. Seth ble etterhvert forstått som sønn av jordguden Geb og himmelgudinnen Nut, og bror til Osiris, Isis og Neftys. Seth og søsknene hans utgjorde den siste generasjon guder i nigudeforsamlingen (Enneaden) fra Heliopolis.

Faktaboks

Også kjent som

Set

Seth opptrer som motstykke til guden Osiris. Mens Osiris er knyttet til vegetasjonen, er Seth ørkenens, kaosets, stormens, mørkets og krigens herre.

Seth i Osirismyten

Ifølge den greske forfatteren Plutarks versjon av Osirismyten var det lykke i landet under Osiris´ lederskap. Isis og Osiris framstår som et vellykket ektepar som på dramatisk vis blir adskilt ved at Osiris drepes av Seth, den misunnelige broren. Seth og hans sammensvorne lurer Osiris ned i en kiste, stenger Osiris inne og kaster kisten i Nilen. Store deler av myten handler om hvordan Isis leter etter sin døde partner, med Neftys som medhjelper. Selv om Neftys er Seths kone, tar hun aldri hans parti i disse stridighetene.

Isis oppdrar sin sønn Horus mens hun gjemmer seg for Seth i Khemmis i deltaet nord i landet. Osiris kontakter sin sønn fra underverdenen, og trener ham opp for kamp mot Seth. Kampene mellom de to raser fram og tilbake i 80 år. Til slutt vinner Horus striden mot sin onkel og blir innsatt som konge på jorden i rett dynastisk linje fra sol– og skaperguden Atum (Ra) via Shu, Geb og Osiris. I noen versjoner av myten forvises Seth til ørkenen, i andre versjoner blir han med solguden Ra opp til himmelen, hvor han tar rollen som stormgud.

Seth og Neftys

Seth og Neftys er søsken-ekteparet som ble født ved siden av Osiris og Isis. Sistnevnte par fremstår som modell for ekteskap i det gammelegyptiske samfunnet. Nyere forskning hevder at Neftys ikke var så sterkt knyttet til det ville kaosaspektet av Seth, men at hun ble forbundet med ham gjennom ett av hans andre aspekter, nemlig som guden som drepte kaosguden, slangen Apofis.

Det er uansett nærliggende å tro at Seth og Neftys representerer uorden, i motsetning til det vellykkede forholdet mellom Isis og Osiris. Det blir lagt vekt på at Seth er en dårlig ektemann, han er steril, og dessuten antydes det at Seth er homofil eller bifil i myten der Seth forsøker å forføre Horus. Ifølge egyptologen Herman te Velde, er Seth en ”outsider,” en antisosial gud som er utestengt fra gudefellesskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Levai, Jessica (2007). Nephthys and Seth: Anatomy of a Mythical Marriage. The annual meeting of the The 58th Annual Meeting of the American Research Center in Egypt. Konferansebidrag. Ohio.
  • Velde, Herman te (1967). Set, the God of Confusion. A Study of his Role in Egyptian Mythology and Religion. Leiden: E. J. Brill.
  • Velde, Herman te (1984). Relations and Conflicts between Egyptian Gods, particularly in the Divine Ennead of Heliopolis. Struggles of Gods, Hans G. Kippenberg (red.), s. 239-258. Berlin: Mouton Publishers.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg