neolittisk tid

Neolittisk tid er det samme som yngre steinalder. I denne perioden fikk rav fikk sin første store anvendelse. Bildet viser dyrefigurer og hengesmykker i rav fra Maglemosekulturen, ca. 6000 fvt., funnet i Maglemose, Sjælland, under utgravninger 1900–1915. Nationalmuseet i København.

Rav
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Neolittisk tid er i arkeologien en betegnelse for den siste delen av steinalderen. Neolitikum er den delen av steinalderen da det ble drevet jord- og husdyrbruk. Begynnelsen og slutten av neolitikum varierer i ulike områder i verden, men perioden startet tidligst ved istidens slutt, for omtrent 12 000 år siden.

Faktaboks

Uttale
neolˈittisk
Etymologi
av neo- og -litt, ‘den nyere steinalder’
Også kjent som

Neolitikum, yngre steinalder

Begrepet har også vært benyttet rent kronologisk som den delen av steinalderen da menneskene hadde slipte steinredskaper og kunne lage keramikk. Den definisjonen av neolitikum som legger vekt på jord- og husdyrbruk er imidlertid vanligst. Begrepet er likevel vanskelig å bruke siden overgangen fra fangstøkonomi til jord- og husdyrbruk var en lang prosess, og den fant sted til vidt forskjellig tid i ulike områder. Rene fangstgrupper har også levd side om side med neolittiske grupper. Man har prøvd å løse dette problemet ved å innføre begrepet subneolittisk om fangstgrupper som har hatt slipte redskaper.

Begrepet ble først brukt av John Lubbock, som delte steinalderen i paleolittisk og neolittisk tid. I verket Prehistoric Times (1865) tolket han samfunnsutviklingen i førhistoriske perioder som et resultat av økonomiske fremskritt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg