Neolittisk tid er i arkeologien en betegnelse for den siste delen av steinalderen. Neolitikum er den delen av steinalderen da det ble drevet jord- og husdyrbruk. Begynnelsen og slutten av neolitikum varierer i ulike områder i verden, men perioden startet tidligst ved istidens slutt, for omtrent 12 000 år siden.

Begrepet har også vært benyttet rent kronologisk som den delen av steinalderen da menneskene hadde slipte steinredskaper og kunne lage keramikk. Den definisjonen av neolitikum som legger vekt på jord- og husdyrbruk er imidlertid vanligst. Begrepet er likevel vanskelig å bruke siden overgangen fra fangstøkonomi til jord- og husdyrbruk var en lang prosess, og den fant sted til vidt forskjellig tid i ulike områder. Rene fangstgrupper har også levd side om side med neolittiske grupper. Man har prøvd å løse dette problemet ved å innføre begrepet subneolittisk om fangstgrupper som har hatt slipte redskaper.

Begrepet ble først brukt av John Lubbock, som delte steinalderen i paleolittisk og neolittisk tid. I verket Prehistoric Times (1865) tolket han samfunnsutviklingen i førhistoriske perioder som et resultat av økonomiske fremskritt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.