Neolittisk tid er i arkeologien betegnelse for den siste del av steinalderen, for mellom ca. 10 000 og ca. 5000 år siden. Neolitikum er den delen av steinalderen da det ble drevet jord- og husdyrbruk. Begrepet har imidlertid ikke vært brukt entydig. Det har også vært benyttet rent kronologisk som den del av steinalderen da menneskene hadde slipte steinredskaper og kunne lage keramikk.

Den definisjonen som legger vekt på økonomi, er nå den vanligste, men begrepet blir stadig mer vanskelig å bruke da det viser seg at overgangen fra fangstøkonomi til jord- og husdyrbruk har vært en lang prosess og har funnet sted til vidt forskjellig tid i de ulike områder. Rene fangstgrupper har levd side om side med neolittiske grupper. Man har prøvd å løse dette problemet ved å innføre begrepet subneolittisk om fangstgrupper som har hatt slipte redskaper.

Begrepet ble først brukt av John Lubbock, som delte steinalderen i paleolittisk og neolittisk tid. I verket Prehistoric Times (1865) tolket han samfunnsutviklingen i førhistoriske perioder som et resultat av økonomiske fremskritt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.