Mekaniseringen av landbruket reduserte antall hester i Norge fra 238 000 i 1946 til cirka 20 000 på 1970-tallet. Rundt 2010 hadde bare om lag åtte prosent av driftsenhetene i landbruket hest, men antall hester er fortsatt i sterk økning på grunn av fritidsbehov, rytter-, trav- og galoppsport.
Det er i 2012 totalt over 125 000 hester i Norge og det fødes cirka 5000 føll i året. De viktigse rasene er kaldblodstraver, varmblodstraver, varmblods ridehest, ponnier, islandshest samt de tre norske rasene dølehest, fjordhest og nordlandshest/lyngshest. I tillegg finnes en rekke importerte raser, som har økt i antall de senere årene.
Mange av de tradisjonsrike avlstiltakene holdes i hevd også i dagens hesteavl. Hesteslipp i fjellet, hesteutstillinger, fellesbeiter og hesteavlslag er fortsatt en del av dagens avlsarbeid og av norsk kulturhistorie. Samtidig er moderne avlsprinsipper med avlsplaner, avlsverdiberegninger og så videre tatt i bruk i hesteavlen.
Som sportsdyr blir hesten brukt i galoppsport, travsport, ridning, kjøring, helseformål som terapi og rehabilitering, turisme og hobbybruk. Det drives totalisatorspill på elleve travbaner og én galoppbane i Norge. Totalomsetningen var i 2008 på 3,7 milliarder kroner. Ryttersporten er i sterk utvikling, og andre hobby-, terapi- og fritidstilbud med hest øker også sterkt. Antall årsverk knyttet til hestehold er cirka 4500. Norges Rytterforbund har som den største organisasjonen cirka 42 000 medlemmer og noe over 6000 aktive hester. Det Norske Travselskap har rundt 15 000 medlemmer og 5000 aktive hester (av cirka 25 000 travhester totalt). Norsk Hestesenter på Lena på Toten er senter for utdanning av hestepersonell og avl på hest i Norge. De utsteder cirka 2000 hestepass i året og registrerer rundt 40 000 hester totalt, vesentlig for de norske hesterasene.
Sysselsettingen i hestenæringen fordeler seg på mange områder. Trening og konkurranse innen trav og galopp utggjør 26 prosent, rideskole, turisme og helseaktiviterer 23 prosent, avl og oppdrett samt produksjon av fôr 21 prosent og organisasjoner, banedrift og spill 18 prosent er de viktigste områdene. Antall sysselsatte i disse feltene var i 2000 opp mot 4500, og er per 2016 antakelig over 5000.
Hestekjøtt er noe mørkere enn kjøtt av storfe, men mørere, mindre fettholdig, og mer fintrevlet. Det godkjennes per 2013 cirka 1000 hesteslakt til menneskeføde årlig, og tallet er nedadgående på grunn av strenge regler for identifikasjon, slakting og medisinering før slakting.
Kommentarer (2)
skrev Sofie Monsen Brattbakk
svarte Odd Vangen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.