Normandie er et landskap og en region i det nordvestlige Frankrike.

Den administrative regionen Normandie ble opprettet 1. januar 2016 etter sammenslåing av Basse-Normandie og Haute-Normandie. Den strekker seg over et område på 29 906 km2 og har 3 342 467 innbyggere (2017). Hovedstad i regionen er Rouen. Andre viktige byer er Caen, Le Havre, Cherbourg-en-Cotentin og Évreux.

Regionen vender ut mot Den engelske kanal og strekker seg fra Golfe de Saint-Malo i vest til elven Bresle i nord-øst. Den består av de fem departementene Seine-Maritime, Eure, Calvados, Orne og Manche.

Halvøya Cotentin i vest består vesentlig av et lavt granittplatå. Lenger øst Parisbekkenets sedimenter; ved kysten bratte kalkklipper som Seinen har skåret seg ned i. Berggrunnen er dekket av betydelige løsavsetninger; landskapet er lavt, bølget og fruktbart. Jordsmonn og fuktig klima er bakgrunnen for det store innslaget av beiteland, særlig i vest.

Gjennomsnittlig folketetthet i Normandie er 111 innbyggere pr. km2, omtrent det samme som landsgjennomsnittet i Frankrike. Den vestlige delen av regionen, særlig departementene Orne og Manche, er tynt befolket. De tettest befolkede områdene ligger langs Seinen i Seine-Maritime, med byene Rouen og Le Havre, i tillegg til området rundt Caen i Calvados.

Normandie er kjent som en jordbruksregion med en betydelig melke- og kjøttproduksjon. Stor fruktdyrking, særlig av epler, med produksjon av sider og brennevin (calvados). Jordbruket gir grunnlag for en omfattende næringsmiddelindustri, med stor smør- og osteproduksjon. Kjente oster fra Normandie er camembert, pont-l'évêque, livarot og neufchâtel.

Kysten spiller en viktig rolle for økonomien i regionen, og mange arbeidsplasser er knyttet til fiske, maritim transport og havnevirksomhet. Le Havre er Frankrikes nest største havneby (etter Marseille), mens Rouen er landets femte største havneby og Europas største havn for utførsel av korn. Viktige industribransjer er elektroteknisk og kjemisk industri, transportmiddel- og tekstilindustri. Mellom Rouen og Le Havre finnes en av Frankrikes største konsentrasjoner av petrokjemisk og kjemisk industri, med raffinerier i Gonfreville utenfor Le Havre og i Notre-Dame-de-Gravenchon og Port-Jérôme. Det er bilindustri i Seine-Maritime (Renault) og i Calvados (PSA Peugeot Citroën). Turismen er også en viktig inntektskilde i regionen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.