Normandie

Fra Étretat i Seine-Maritime.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Gate i Rouen med typiske bindingsverkshus.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Le Mont-Saint-Michel i departementet Manche.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Normandie er et landskap og en region i det nordvestlige Frankrike.

Faktaboks

Uttale

normandˈiː

Etymologi

etter normannerne

Den administrative regionen Normandie ble opprettet 1. januar 2016 etter sammenslåing av Basse-Normandie og Haute-Normandie. Den strekker seg over et område på 29 906 kvadratkilometer og har 3 499 280 innbyggere (2018). Hovedstad i regionen er Rouen. Andre viktige byer er Caen, Le Havre, Cherbourg-en-Cotentin og Évreux.

Geografi og miljø

Regionen vender ut mot Den engelske kanal og strekker seg fra Golfe de Saint-Malo i vest til elven Bresle i nord-øst. Den består av de fem departementene Seine-Maritime, Eure, Calvados, Orne og Manche.

Halvøya Cotentin i vest består vesentlig av et lavt granittplatå. Lenger øst Parisbekkenets sedimenter; ved kysten bratte kalkklipper som Seinen har skåret seg ned i. Berggrunnen er dekket av betydelige løsavsetninger; landskapet er lavt, bølget og fruktbart. Jordsmonn og fuktig klima er bakgrunnen for det store innslaget av beiteland, særlig i vest.

Befolkning

Gjennomsnittlig folketetthet i Normandie er 111 innbyggere per kvadratkilometer, omtrent det samme som landsgjennomsnittet i Frankrike. Den vestlige delen av regionen, særlig departementene Orne og Manche, er tynt befolket. De tettest befolkede områdene ligger langs Seinen i Seine-Maritime, med byene Rouen og Le Havre, i tillegg til området rundt Caen i Calvados.

Økonomi og næringsliv

Normandie er kjent som en jordbruksregion med en betydelig melke- og kjøttproduksjon. Stor fruktdyrking, særlig av epler, med produksjon av sider og brennevin (calvados). Jordbruket gir grunnlag for en omfattende næringsmiddelindustri, med stor smør- og osteproduksjon. Kjente oster fra Normandie er camembert, pont-l'évêque, livarot og neufchâtel.

Kysten spiller en viktig rolle for økonomien i regionen, og mange arbeidsplasser er knyttet til fiske, maritim transport og havnevirksomhet. Le Havre er Frankrikes nest største havneby (etter Marseille), mens Rouen er landets femte største havneby og Europas største havn for utførsel av korn. Viktige industribransjer er elektroteknisk og kjemisk industri, transportmiddel- og tekstilindustri. Mellom Rouen og Le Havre finnes en av Frankrikes største konsentrasjoner av petrokjemisk og kjemisk industri, med raffinerier i Gonfreville utenfor Le Havre og i Notre-Dame-de-Gravenchon og Port-Jérôme. Det er bilindustri i Seine-Maritime (Renault) og i Calvados (PSA Peugeot Citroën). Turismen er også en viktig inntektskilde i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg