Osebergfunnet

Vikingtid. Hundehodet, en av de fire utskårne dyrehodestolpene fra Osebergfunnet.

Vikingtid av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hodet på den såkalte akademiske dyrehodestolpe.

av . Begrenset gjenbruk

Oseberghaugen

av . Begrenset gjenbruk

Osebergskipet. Osebergskipet slik det står i Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo.

Osebergskipet (i Vikingskiphuset) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Osebergfunnet er det mest praktfulle gravfunnet fra vikingtiden i Norge. Utgravingen tok sted på gården Oseberg i Slagen, i Tønsberg kommune i Vestfold i 1904. Funnet er utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

Funnet inneholder blant annet Osebergskipet (se bilde). Bak masten på skipet var det tømret et stort gravkammer som rommet rester av to kvinneskjeletter og en del av den gravlagtes mer personlige utstyr. Det øvrige, overveldende rike gravgodset var stablet sammen utenfor kammeret og hovedsakelig i forskipet.

Begravelsen kan dateres til år 834, men en del av utstyret kan ha vært opptil 50 år eldre. Selve skipet er bygget rundt år 820 i Vest-Norge. Den gravlagte eldre kvinnen har trolig vært av kongelig byrd, muligens av Ynglingeætten, men det er neppe riktig å identifisere henne som dronning Åsa (Haraldsdatter), Harald Hårfagres farmor.

Den andre av kvinnene i gravkammeret antas å ha vært en ofret trellkvinne, men undersøkelser av tennene og skjelettet viser at også hun nok har tilhørt overklassen. Ved begravelsen ble det også ofret en rekke hester, hunder og okser hvis skjeletter ble funnet i og utenfor skipet. Selve skipet var ved gravleggingen gravd halvt ned i undergrunnen, som består av blåleire. Det ble fylt med stein og det hele dekket av en 44 meter vid og opprinnelig 6 meter høy gravhaug av gresstorv, slik at graven har ligget nesten hermetisk innelukket; tresakene er derfor ualminnelig godt bevart.

Som alle de øvrige kjente skipsgravene var også denne plyndret av gravrøvere, og dette er trolig grunnen til at ingen smykker eller verdisaker av metall ble funnet. Gravrøverne etterlot seg flere spader som nylig er datert til kort tid etter år 953. Plyndringen kan ha vært økonomisk motivert, men kan også ha vært en maktdemonstrasjon fra et nytt dynasti som hadde tatt kontroll over området.

På grunn av senere forskyvninger i jordmassene var det meste av skipet og en del utstyr sammenklemt og brukket i småbiter ved åpningen av haugen i 1904. Utgravningen og den påfølgende restaureringen, som ble ledet av den svensk-norske arkeologen Gabriel Gustafson, bød derfor på store problemer.

Osebergskipet

Osebergskipet er en lett skute av eik, ca. 22 meter lang, og 5,10 meter bred, bygd både for roing og seiling. Skipet har 12 bordganger, 17 spanter, knær og biter (tverrbjelker). Kjølen er av eik og ca. 20 meter lang. Skipet har en 13 meter høy furumast midtskips og et kraftig ror akterutstyrbord side. Begge de høyreiste stevnene er rikt utskåret med dyreornamenter, og forstavnen er formet som en opprullet orm med hode. Med en besetning på 35 mann (det er 15 årehuller på hver side) er skipets deplasement beregnet til ca. 11 tonn.

Øvrige gjenstander

Osebergfunnet. Fragment av et billedteppe med heste- og vognmotiver.

Osebergfunnet (billedteppe, fragment) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Foruten en mengde gårds- og arbeidsredskaper, skipsutstyr og vanlig husgeråd som blant annet baljer, bøtter, kar, spann, øser, fat, håndkvern, landgangsplanke, årer, senger, kister med tøyrester, stykker av billedvevnad, redskaper til finere håndarbeid, vevstoler og kjøkkentøy, kan nevnes enkelte stykker som var av særlig interesse på grunn av de rike utskjæringene.

Det gjelder særlig en firhjult vogn der utsiden av vognkarmen er dekorert med merkelige figurscener med motiv antagelig fra gamle sagn, tre sleder og slededrag dekket av dyreornamentikk og geometriske mønstre og fem dyrehodestolper.

Alle disse praktsakene har rimeligvis vært brukt i forbindelse med religiøse seremonier og til sammen gir gravgodset et nesten fullstendig bilde av utstyret og kulturforholdene på en kongsgård i vikingtiden.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brøgger, A.W. m.fl., red.: Osebergfundet, 1917-28, 4 b., Finn boken
  • Christensen, Arne Emil m.fl.: Osebergdronningens grav: vår arkeologiske nasjonalskatt i nytt lys, 1992, isbn 82-516-1423-6, Finn boken
  • Marstrander, Sverre: De skjulte skipene, 1986, isbn 82-05-16502-5, Finn boken
  • Sjøvold, Thorleif: Osebergfunnet og de andre vikingskipsfunn, 1957, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg