Landbruk, fellesbetegnelse for de næringsgrener som har jorden som produksjonsgrunnlag; omfatter jordbruk, skogbruk, hagebruk og gartneri. Husdyrbruket regnes dels som en gren av jordbruket, dels som en selvstendig gren. Bruken av ordet landbruk er inkonsekvent. Særlig i sammensetninger blir det brukt om bare jordbruket, på samme tid som jordbruk ofte blir brukt i utvidet betydning om hele landbruket.

Se også jordbruk, Norge (jordbruk) og økologisk jordbruk.

Landbruksorganisasjonene omfatter etter virkefelt interesse- og næringsorganisasjonene, de økonomiske organisasjonene i landbrukssamvirket og avlsforeningene for de ulike husdyrartene. Se Norge (jordbruk).

Den offentlige forvaltningen med ansvar for landbruket og gjennomføringen av landbrukspolitikken på lokalt nivå er fordelt på områdene jordbruk, skogbruk, hagebruk, reindrift og veterinærvesen, med Landbruks- og matdepartementet som øverste myndighet. Se Norge (jordbruk).

Se Norge (jordbruk).

Landbruksutstillinger er dels både produsent- og forbrukerrettede utstillinger som viser produkter, teknisk utstyr, produksjonsforhold m.m., og dels spesialutstillinger som søker å stimulere interessen blant produsentene, f.eks. husdyrutstillinger (se husdyr). Ekeberg-utstillingen i Oslo i 1959 ble arrangert i forbindelse med 150-årsjubileet for Det Kgl. Selskap for Norges Vel og 100-årsjubileet for Norges landbrukshøgskole (nå NMBU: Norges miljø og biovitenskaplige universitet).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.