landbruk

Jordbruk drives under de forskjelligste forhold rundt i verden. I de vestlige industrialiserte landene er jordbruksdrift høyt mekanisert og basert på til dels kostbare maskiner. I de fattige utviklingslandene er det meste avhengig av menneskelig arbeidskraft. Bildet viser engslått med fôrhøster i Verdal i Nord-Trøndelag. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Skogbruk er en del av landbruket. Både sluttavvirkning og tynning foregår i dag med hogstmaskiner.
Hogstmaskin
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Landbruk er en fellesbetegnelse for de næringsgrener som har jorden som produksjonsgrunnlag. Landbruket omfatter jordbruk, skogbruk, hagebruk og gartneri. Husdyrbruket regnes dels som en gren av jordbruket, dels som en selvstendig gren. Bruken av ordet landbruk er inkonsekvent. Særlig i sammensetninger blir det brukt om bare jordbruket, på samme tid som jordbruk ofte blir brukt i utvidet betydning om hele landbruket.

Organisasjon

Landbruksorganisasjonene omfatter etter virkefelt interesse- og næringsorganisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, de økonomiske organisasjonene i landbrukssamvirket og avlsforeningene for de ulike husdyrartene.

Forvaltning

Den offentlige forvaltningen med ansvar for landbruket og gjennomføringen av landbrukspolitikken på lokalt nivå er fordelt på områdene jordbruk, skogbruk, hagebruk, reindrift og veterinærvesen, med Landbruks- og matdepartementet (LMD) som øverste politiske myndighet. Landbruksdirektoratet er et støtte- og utgreiingsorgan for Landbruks- og matdepartementet og som det utøvende organ for LMD setter det også landbruks- og matpolitikken ut i livet.

Landbruksdirektoratet omfatter fem resultatområder:

  • Ressurser og areal
  • Reindrift
  • Landbruksproduksjon
  • Handel og industri
  • Digitalisering og organisasjon

Landbruksutstillinger

Landbruksutstillinger er dels både produsent- og forbrukerrettede utstillinger som viser produkter, maskiner og teknisk utstyr, produksjonsforhold med mer, og dels spesialutstillinger som søker å stimulere interessen blant produsentene, for eksempel husdyrutstillinger. Ekeberg-utstillingen i Oslo i 1959 ble arrangert i forbindelse med 150-årsjubileet for Det Kongelige Selskap for Norges Vel og 100-årsjubileet for Norges landbrukshøgskole (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). I dag foregår det en rekke regionale landbruksutstillinger i de ulike landsdelene, der Dyrsku'n i Seljord samler mest folk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg