Totalisatorspill, pengespill ved veddeløp, kjent fra 1867. I Norge er totalisatorspill ved hesteveddeløp (trav og galopp) regulert ved lov om veddemål ved totalisator av 1. juli 1927 og første gang praktisert på Bjerke Travbane i Oslo 1928. Spillerne satser penger på en hest eller kombinasjon av hester, og hestenes (eller kombinasjonenes) odds regnes så ut av en totalisator (datamaskin) på grunnlag av hvor stor del av totalinnsatsen som er satset på hver hest. Odds er et tall som sier hvor mange ganger man får igjen sin innsats hvis hesten vinner. Stiftelsen Norsk Rikstoto driver gjennom mange kommisjonærer og på banene ulike totalisatorspill på 11 norske travbaner og Øvrevoll Galoppbane, bl.a. V75 og Dagens Dobbel. Et annet norsk odds-spill er Oddsen, drevet av Norsk Tipping (se odds). I bl.a. Storbritannia setter profesjonelle agenter opp odds for ulike typer veddemål (se bookmaker), og totalisatorspill ved hundeveddeløp er også populært.

Ukentlig spill startet i 1995 som en utvikling av V6 fra 1982. Man skal tippe vinnerhestene i sju utvalgte løp på en forhåndsbestemt bane, premier også for seks og fem rette. 60 % av spilleinnsatsen tilbakebetales som premier, ingen øvre grense for førstepremien. Hvis ingen har sju rette, blir premiepotten her overført til neste spilleomgang (jackpot).

Daglig spill startet i 1991 hvor man skal tippe vinnerhestene i to utvalgte løp på en forhåndsbestemt bane. Av og til spilles Dagens Dobbel også i løp på lokalbaner. Gevinst for to riktige vinnere utbetales på grunnlag av vinnerkombinasjonens sluttodds. 75 % av spilleinnsatsen tilbakebetales som premier.

Daglig kan man, på de baner som har løpsdag, tippe vinnere i fem forhåndsbestemte løp (V5). På Bjerke Travbane kan man en dag i uken også spille V65 med premier for både seks og fem rette. Ellers kan man spille på beste hest i et løp (vinner), om en hest blir blant de tre beste i et løp (plass), de tre beste hestene i riktig rekkefølge (trippel) eller de to beste i riktig rekkefølge (duo). Premier utbetales etter odds; i V5 og V65 er premieandelen 65 %, i de andre spilleformene fra 70 til 80 %. Fra banene eller kommisjonærene kan man også spille på andre baner (krysspill).

I V75, Dagens Dobbel, V5 og V65 kan man velge innsatsbeløpet selv og la en datamaskin hos kommisjonæren fylle ut kupongen, eventuelt også velge en “sikker” vinner selv (Lynbanker).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.