Totalisatorspill er det samme som pengespill ved veddeløp. Spillerne satser penger på en hest eller kombinasjon av hester, og hestenes (eller kombinasjonenes) odds regnes så ut av en totalisator (datamaskin) på grunnlag av hvor stor del av totalinnsatsen som er satset på hver hest. Odds er et tall som sier hvor mange ganger man får igjen sin innsats hvis den valgte hesten vinner.

Faktaboks

Uttale
totalisˈatorspill
Etymologi
første ledd av engelsk ‘oppsummere’

Totalisatorspill er kjent fra 1867. I Norge er totalisatorspill ved hesteveddeløp (trav og galopp) regulert ved lov om veddemål ved totalisator av 1. juli 1927, og det ble første gang praktisert på Bjerke Travbane i Oslo i 1928. Stiftelsen Norsk Rikstoto driver ulike totalisatorspill på 11 norske travbaner og Øvrevoll Galoppbane, både gjennom kommisjonærer og på banene.

I mange land, blant annet Storbritannia, setter profesjonelle agenter (bookmakere) opp odds for ulike typer veddemål, og totalisatorspill ved hundeveddeløp er også populært.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg