Islandshest Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

islandshest av Baard Næss / NN / Samfoto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Islandshest, ponni-rase av samme opprinnelse som norsk hest. Fra år 982 har det vært forbud mot å importere hester til Island. Hesteholdet på Island har alltid vært flokkbasert, der hestene går ute hele året. Rasen viser mange fargekombinasjoner. Vanligst er rødt og brunt i forskjellige nyanser, men skimlete, grå, palomino (skittengul med hvit man og hale), borkete og blakke hester finnes også sammen med store hvite tegninger (botet). Islandshesten har tykk, vannavstøtende vinterpels som egner seg for uteliv. Den utvikles langsomt, og innridning skal først skje når hesten er ca. 4 år. Gangartene pass og tølt er spesielle for rasen i tillegg til de tre vanlige gangartene. Ved passgang forflyttes samme sides ben samtidig fremover. Tølt er en høyt skattet gangart, en firtaktig gangart beskrevet som «løpende skritt».

På Island ble hesten tradisjonelt benyttet som fremkomstmiddel. I dag er det en populær ridehest med egen sportsgren, og det eksporteres hester til hele verden. I Norge er rasen en populær ride- og fritidshest med et eget avlsarbeid. I avlen vektlegges eksteriør med 40 prosent og rideegenskaper med 60 prosent. Premiegraden en hest oppnår på utstilling er basert på gjennomsnittspoeng for alle de egenskapene som inngår i eksteriør og rideegenskaper. I det globale registeret for Islandshester, WorldFengur, er det registrert over 300 000 hester, med avstamning, oppdretter, eier og resultat fra avlsvurdering i alle deltakende land. På Island er det cirka 80 000 hester, i Norge noe over 8 000 registrert i denne database.

  • Avlsplan for Islandshest. Norsk Hestesenter 2014. http://www.nhest.no/NHS/Avl%20og%20registrering/Avlsplaner%20for%20nett/Islandshest_vedtatt_25.april_2014.pdf
  • FEIF, 2014: FEIF- International Federation of Icelandic Horse Assosiations, WorldFengur. www.feif.org/Breeding/Worldfengur.aspx
  • Hellum, S. Et mangefold av hesteraser, Islandshesten. I Hesten i vår tid, red. H.K.Dahle. s 158-160. Tun Forlag 2009, ISBN 978-82-529-3210-2, 286 s.

 

  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.