Drektighet er svangerskap hos pattedyr. Drektighet omfatter hele fosterutviklingen, fra eggets befruktning til fødsel. Denne tidsperioden kalles drektighetstiden. Lengden på drektighetstiden er forskjellig mellom ulike arter og blir gjerne lenger jo større arten er. Små arter har betydelig kortere drektighetstid enn store arter. For den enkelte art er tiden noenlunde konstant innenfor et visst slingringsmonn. Denne variasjonen kan forårsakes av fosterets kjønn, antall unger i kullet, morens kondisjon og næringstilgang.

Forsinket innplanting

Drektighetstiden kan forlenges av et fenomen som kalles forsinket innplanting. Det vil si at det befruktede egget oppbevares i eggleder eller livmor, altså uten at det vokser inn i (implanteres i) livmorveggen. Dermed stanser forsterets utvikling inntil implantering skjer. Det betyr at tidspunktet for paring ikke avgjør når fødselen skjer, altså at paringen kan skje tidligere enn det som ellers ville være nødvendig for at ungene skal fødes på det mest gunstige tidspunkt.

Rådyr har forsinket implantasjon. Paringstiden er i juli–august, men egget utvikler seg først videre fra desember. Den effektive drektighetstiden blir dermed mye kortere enn tiden fra paring til fødsel. Andre dyr som bruker forsinket implantasjon er mink, bjørner, havert og mange flaggermus. Tabellen viser at det er større variasjon i drektighetstiden (fra befrukting) hos slike arter. Således har minktisper som bedekkes i begynnelsen av mars i gjennomsnitt tolv dager lengre drektighet enn de som bedekkes i slutten av måneden.

Innbilt graviditet

Innbilt graviditet (drektighet), eller pseudograviditet, er en tilstand som gir visse endringer i organer og atferd som er karakteristiske for virkelig drektighet, men uten en befruktning. Hos husdyr er innbilt drektighet vanligst hos hund. Omtrent 40 prosent av tispene som har hatt løpetid (brunst) uten å bli befruktet, vil vise symptomer på innbilt (falsk) drektighet. Melkekjertlene kan øke i størrelse, og tispen kan samle ting i sengen («reiret») sin. Dette skjer gjerne 3–2 uker før fødselen ville ha funnet sted dersom dyret faktisk var drektig. Tilstanden kan være besværlig for eieren, men kan oppheves ved hormonbehandling.

Drektighet

Art Antall døgn
Lemen, husmus 21
Kanin 30
Kenguru 39
Pinnsvin 30–49
Mink 40–751
Sølvrev, rødrev, blårev 52–53
Katt 59
Hund 63
Løve 100–119
Svin 114
Lemurer 120–136
Sau 148
Geit 151
Bjørn 180–2401
Rein 225
Menneskeaper, menneske 270
Storfe 281
Nise 315
Hest, esel 335
Havert (sel) 3451
Kamel 390–410
Sjiraff 453–464
Elefant 660

1 Forsinket innplanting

Drektighet kan også være en måleenhet for skipsvolum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg