Faktaboks

Norsk Hestesenter
NHS
Offisielt navn
STIFTELSEN NORSK HESTESENTER
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Lena
Daglig leder
Cecilie Skaug
Styreleder
Torild Jacobsen

Norsk Hestesenter er en stiftelse som omfatter 18 hesteorganisasjoner i Norge, etablert etter initiativ fra Stortinget i 1986. Stiftelsen, som er lokalisert på Starum, Østre Toten, er det øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell og for avl av hest i Norge.

Norske Hestesenter (NHS) har et spesielt ansvar for avl og bevaring av de tre nasjonale norske hesterasene dølehest, nordlandshest/lyngshest og fjordhest. Stiftelsen arrangerer unghest- og hoppeutstillinger, hingstekåringer, drifter Nasjonalt heseregister (etter oppdag av Mattilsynet) og utsteder hestepass for 13 raser (de andre rasene i Norge har selv ansvaret for passutstedelse). NHS er også nasjonalt senter for dølehesten og driver hingstehamner (hingst med hoppefølge) i Sikkilsdalen og noen andre sommerhamninger. Senteret samarbeider også med mange av avlsorganisasjonene om andre avls-, utdannings-, kurs- og sportstiltak.

NHS er det øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell i Norge og har fagskoleutdanning for ridelærere og travtrenere i tillegg til hovslagerutdanning.

NHS omfatter 26 årsverk og har en omsetning på over 38 millioner kroner. Driftstilskuddet fra Landbruks- og matdepartementet er fastsatt til 3,3 % av Norsk Rikstoto sine netto spilleinntekter, og utgjorde i 2022 26,2 millioner kr.

Senteret overtok ved starten Hærens Hesteskoles anlegg på Starum, Østre Toten, da dette ble nedlagt i 1985 (se Hestetjenesten i Forsvaret).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Norsk Hestesenter
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
01.620 Tjenester tilknyttet husdyrhold; 85.410 Undervisning ved fagskoler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg