Østre Toten

Toten. Utsikt sørfra mot Lena i Østre Toten.

Av /KF-arkiv ※.
Totenvika
Fra Totenvika. Syenittåsene i Skreia reiser over det fruktbare lavlandet av kambrosiluriske bergarter.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Toten er et landskap i Innlandet fylke, på vestsiden av Mjøsa, sør og sørøst for Gjøvik. Landskapet regnes å omfatte kommunene Østre Toten og Vestre Toten; tradisjonelt hører også Gjøvik med Biri og Vardal til Toten.

Faktaboks

Etymologi

norrønt *Þótn, kanskje sammenheng med þykkja 'synes om, like'

Toten utgjør et prosti og et tingrettsdistrikt som består av kommunene Østre Toten, Vestre Toten og Gjøvik.

Toten er et av Norges rikeste jord- og skogbruksdistrikter med vide, bakkete, dyrkede arealer på silurgrunn mellom skogkledde åser som når 841 moh. med Torsæterkampen på Totenåsen helt i sør.

Dialekter

Totenmålet er en typisk vestopplandsk dialekt. Dialekten i Vardal følger dels Toten, dels Land. Birimålet minner mer om Hedmark. Nord-Feiring har språklige merker av å ha hørt til Toten. Diftonger er bevart. De korte vokalene a, e og o er diftongiske foran dd, ll, nn (og også gg), noe som forteller at disse konsonanter har vært j-farget som de ennå er lenger nord: æille læinn, alle land; unn, horn. Gammel hv- er blitt kv-, gv- som på Hadeland. Sterke verb har presensformer som græv, kjæmm. I svake verb har presens former som kaster, fortid og partisipp kaste. Dativ er i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (3)

skrev Ellie Mäkelä

Kva tyder populasjonstalet? Folkemengden inkludert Gjøvik, eller uten Gjøvik? Vi burte skille på det.

svarte Erik Bolstad

Takk for kommentaren! Eg fjerna rett og slett innbyggjartalet; det står oppdaterte tal på kommunesidene. Definisjonen av Toten varierer ein del: Tradisjonelt høyrde Gjøvik også med.

svarte Ellie Mäkelä

Tradisjonelt høyrde faktisk Gjøvik til Heidmarka. jf.: Munch, P.A. Historisk-Geographisk beskrivelse over Norgesveldet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg