viking

«Barbarene invaderer England», bilde fra Life of St Edmund, en helgenfortelling om den engelske kongen Edmund Martyren, forestiller vikinger på vesterhavsferd. Det fortelles at Edmund ble fanget av vikingene, nektet å avsverge sin kristne tro og deretter led martyrdøden ved halshogging.
Barbarene invaderer England av . Falt i det fri (Public domain)

En viking er en handelsmann, landnåmsmann eller sjøkriger fra Norden som deltok i reiser til Vest- og Øst-Europa for å handle, bosette nytt land eller plyndre i perioden mellom ca. 800 og 1050.

Faktaboks

Etymologi
norrønt víkingr

Sekundært er ordet blitt brukt med betydningen røver. Opprinnelsen til ordet er usikker. Ifølge én forklaring skal det være avledet av ordet vík (bukt), og kanskje ha sammenheng med landskapsnavnet Vík (Viken, det vil si kystområdene på Øst- og Sørlandet). Betydningen blir da 'mann fra Viken'.

En annen forklaring er at ordet er avledet av det norrøne verb víkja; å dra bort på langferd. En viking skulle i så fall være 'en person som reiser ut'.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

svarte Ida Scott

Hei! Denne artikkelen er hentet fra den siste papirutgaven av Store norske leksikon (2005-2007). Du kan lese mer om artikler fra papirleksikonet her: https://meta.snl.no/Artikler_fra_papirleksikonet Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

svarte Sverre Olav Lundal

Hei! Artikkelen er opphavleg skriven av Per Sveaas Andersen, førstelektor og dr.philos. Dette framgår av mitt papirleksikon frå 1985. Sidan dess er artikkelen endra nokre gonger, så nokre opplysningar har falle bort på vegen. Mellom anna at det var den svenske filologen Fritz Askeberg som meinte at ordet (viking) er avleitt av det norrøne verb vikja, dra bort på lengferd.

svarte Ida Scott

Hei Selma! Nederst til høyre på siden vil du se at det står "sitér denne artikkelen". Klikker du der, vil det komme frem en tekst du kan klippe ut og lime inn i litteraturliste eller fotnote. Lykke til med oppgaven! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg