araberhest

Araberhest. Den arabiske fullblodshesten er regnet som den edleste av alle hester, og er krysset inn i de fleste andre edle hesteraser. Her en hoppe med føll.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Araberhest, den mest berømte representant for de orientalske hesteraser, har hørt hjemme i Arabia i over tusen år, men er utbredt over størstedelen av Midtøsten, store deler av Nord-Afrika og India. Ørkenaraberen er forholdsvis lett, slank, finlemmet, av farge oftest brun eller skimlet, av gemytt from og energisk; enestående hurtig og utholdende. Kraniet skal være kort og bredt, øyenhulene store og runde, store nesebor og fine små ører. Ryggen skal være kort. Araberhesten har hatt stor innflytelse på europeisk hesteavl, idet den er grunnlaget for den engelske fullblodshest og er blitt brukt innen mange halvblodsraser.

Faktaboks

uttale:
arˈaberhest

I tillegg til vanlig ridning brukes araberhesten mye i distanseritt på grunn av sin utholdenhet. Internasjonalt er også rasen mye brukt som utstillingshest, det vil si konkurranser der eksteriør og gangarter i seg selv er målet. Norsk araberhestforening (NAHF) registrerer fullblodsarabere i samarbeid med Verdens araberhestorganisasjon (WAHO) og er ansvarlig avlsorganisasjon. I avlsmålet vektlegges type med 40 prosent. Det finnes cirka 600–700 fullblodsarabere i Norge (2010).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg