Fotografi av araberhester: hoppe med føll

Araberhest. Den arabiske fullblodshesten er regnet som den edleste av alle hester, og er krysset inn i de fleste andre edle hesteraser.

Fotografi av araberhester: hoppe med føll
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Araberhest er en av verdens tre fullblodsraserhest. Det er den mest berømte representanten for de orientalske hesterasene. Den har hørt hjemme i Arabia i over tusen år, men er utbredt over størstedelen av Midtøsten, store deler av Nord-Afrika og India. Araberhesten har hatt stor innflytelse på europeisk hesteavl, siden den er grunnlaget for engelsk fullblodshest og har blitt brukt innen mange halvblodsraser.

Faktaboks

Uttale
arˈaberhest

Beskrivelse

Ørkenaraberen er forholdsvis lett, slank og finlemmet. Fargen er oftest brun eller skimlet. Gemyttet er fromt og energisk. Den er enestående hurtig og utholdende. Kraniet skal være kort og bredt, øyenhulene store og runde og neseborene store. Den har fine små ører. Ryggen skal være kort.

Bruk

I tillegg til vanlig ridning brukes araberhesten mye i distanseritt på grunn av sin utholdenhet. Internasjonalt er også rasen mye brukt som utstillingshest, det vil si konkurranser der eksteriør og gangarter i seg selv er målet.

Norsk araberhestforening (NAHF) registrerer fullblodsarabere i samarbeid med Verdens araberhestorganisasjon (WAHO) og er ansvarlig avlsorganisasjon. I avlsmålet vektlegges type med 40 prosent. Det finnes cirka 600–700 fullblodsarabere i Norge (2010).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg