Eselhoppe med føll

Esler. Tamesel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Esler er to upartåede hovdyrarter i hesteslekten (Equus)i hestefamilien.

De skiller seg fra vanlig hest ved at de har lengre ører, er mindre av størrelse og er forskjellige i farge. Skulderhøyden varierer mellom 100 og 140 centimeter. Gruppen omfatter flere viltlevende og tamme former. De ville eslene føres til to arter: de afrikanske til arten villesel (Equus africanus; tidligere Equus asinus), de asiatiske til arten halvesel (Equus hemionus).Villesel forekommer i to underarter: somaliesel og nubiaesel. Halvesel forekommer i flere underarter, som onager, kulan, kiang og syrisk halvesel. Ville esler har som leveområder stepper, halvørkener og ørkener.

Tameselet ble domestisert allerede cirka 3000 år fvt., og stammer antagelig fra det afrikanske villeselet. Det krysses vanligvis med hest, og bastardene foretrekkes mange steder som husdyr fremfor tameselet. Den mest anvendte av disse bastardene, muldyret, har eselhingst til far, mens muleselet har eselhoppe til mor. Tamesler brukes som arbeidsdyr i tørre og varme områder over store deler av verden, i Sør-Europa, Nord-Afrika, Asia og Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg