Oslo Grand Prix
Travsport. Hingsten Steinlager og kusken Per Oleg Midtfjeld under løpet Oslo Grand Prix på Bjerkebanen i 2006.
Oslo Grand Prix
Av /NTB Scanpix.

Varmblodstraver er rasebegrepet for travere av varmblodsopprinnelse, se travhest. Varmblodstraver skilles ofte i underraser som amerikansk traver («standardbred»), fransk traver, og så videre, men kan betraktes som én rase.

Rasen er grunnlagt på engelsk fullblodshest og lettere halvblodshester, og det er drevet avl for hurtighet i trav i nesten 200 år. Det norske avlsarbeidet omfatter til enhver tid cirka 2–3000 aktive varmblodstravere (cirka 10 000 totalt av rasen i Norge). Det bedekkes i underkant av 1000 hopper hvert år. Ansvarlig avlsorganisasjoner er Det Norske Travselskap (DNT).

I motsetning til de fleste andre hesteraser i Norge, er det ikke tvungen kåring av hingster i avlen. Hingster til avl godkjennes dersom den ikke er bærere av helsemessige defekter (2015) etter at Forskrift om reinavl av dyr av hestefamilien ble opphevet 1. januar dette året. I avlsmålet («varedeklarasjonen» for avlsarbeidet) vektlegges prestasjon og avstamning 80 prosent og eksteriør/helse 20 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg