Finsk hest
Av /Shutterstock.

Finsk hest er en finsk hesterase. Den er en lett trekkhest av middels størrelse, og er en sterk og energisk kaldblodshest. Rasen var opprinnelig avlet for skogs- og jordbruksarbeid. Nå benyttes den mest som traver og hobby- og ridehest.

Rasen er oftest rød av farge med lite, vakkert hode, grov hals, lang rygg og smalt bryst. Bena er rene og tørre (det vil si fri for beinknuter og væskeansamlinger).

Rasen fikk sin første stambok i 1905, og det er fire hingster fra 1800-tallet som danner rasens genetiske fundament. Bare i finsk skogbruk var 40-50 tusen hester i virksomhet hver vinter fram til cirka 1960. Per 2016 er det cirka 20 000 hester av rasen i Finland, fordelt på fire avlsseksjoner; trekkhest, travhest, ridehest og ponni. I de tre første seksjonene er mankehøyden i snitt ca 155–158 cm, i den siste seksjonen under 148 cm. Prestasjonsprøver blir systematisk benyttet i avlsarbeidet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg