Shetland

Shetlandsøyene er en øygruppe og et grevskap i Skottland, Storbritannia, på grensen mellom Atlanterhavet og Nordsjøen, 350 km vest for Bergen og 210 km nord for det skotske fastland. 1466 km2 med 23 200 innb. (2016). Hovedstad er Lerwick på øya Mainland.

Øygruppen består totalt av ca. 100 øyer, hvorav 16 er bebodde. Hovedøya Mainland utgjør 3/4 av arealet. Andre større øyer er Unst, Yell, Fetlar og Whalsay.

Geologisk er øyene en fortsettelse av Skottland, er kupert og når på det nordvestre Mainland opp i 450 moh. Kystlandskapet er fjordlignende med bratte skrenter og er sterkt oppskåret.

Klimaet er påvirket av den milde Golfstrømmen og er utpreget maritimt med milde, stormfulle vintrer og kjølige somrer. Det blåser en kontinuerlig og sterk vind. Middeltemperaturen er i januar ca. 3 °C, i august ca. 13 °C. Årsnedbøren er 1000–1300 mm.

Det finnes lite trær på øyene, landet er bevokst med lyng og mose i høyden, gress i lavlandet. Av landpattedyr finnes pinnsvin, kanin, hare, brunrotte, skogmus, husmus, røyskatt og oter. Gråsel og steinkobbe er vanlige langs kysten. Store kolonier med stormfugler, krykkje og alkefugler. Ærfugl, storjo og tallrike vadere er også karakteristiske hekkefugler. Shetlandsponnien og shetland sheepdog har sin opprinnelse her.

Det drives en del fiske og fiskeforedling samt saueavl og håndverksindustri (strikkevarer). Oppdrett av ponnier (shetlandsponnier). Betydelig virksomhet i tilknytning til petroleumsutvinningen i Nordsjøen, med bl.a. servicebase i Lerwick og stor terminal ved Sullom Voe. Noe turisme. Det drives noe jordbruk, hovedsakelig som binæring. Det dyrkes korn, poteter og rotvekster.

Fergeforbindelse med Stromness (Orknøyene) og Aberdeen (Skottland) og sommerforbindelse med flere skandinaviske havner.

På Shetlandsøyene tales nå bare angloskotske (lavskotske) dialekter (se Skottland (språk)), foruten det offisielle engelske språk.

Norrøne dialekter (se norn) var i levende bruk på avsidesliggende steder et stykke inn på 1700-tallet. Likesom på Orknøyene er mange norrøne ord bevart i de angloskotske dialektene.

Se også artikkelen Shetlandsøyenes historie

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.