Varmblods ridehest er en betegnelse som omfatter mange europeiske ridehestraser som ble grunnlagt på engelsk fullblodshest i kryssing med lokale tyngre hesteraser. I Norge heter rasen norsk varmblods ridehest og ansvarlig avlsorganisasjon er Norsk Varmblod (NV).

De fleste vesteuropeiske ridehestrasene godkjenner hverandres avlsdyr i sine stambøker, slik at det etter hvert er mye av den samme internasjonale genetikken som finnes i de fleste rasene.

Det er flere tusen varmblods ridehester i ridesporten i Norge, de fleste er importert. Norges Rytterforbund har ansvar for ryttersporten I Norge, der det alt overveiende konkurreres på varmblods ridehester og ponnier.

Norsk varmblods ridehest

Norsk Varmblod har cirka 200 bedekninger per år. Rasen er basert på svensk varmblodshest og dansk varmblodshest, men også import av tyske og nederlandske ridehestraser. Det er et stort potensial for norsk avl for å demme opp for den store importen av ridehester, og norskfødte hester hevder seg etterhvert i internasjonale konkurranser.

I avlsmålet teller prestasjoner 80 prosent og eksteriør, helse, med videre 20 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg