Kjønnsmodenhet er det tidspunkt de primære kjønnsorganene, testikler og eggstokker, begynner å produsere modne befruktningsdyktige kjønnsceller.

Den sammenfaller med fremkomsten av såkalte sekundære kjønnskarakterer, ytre særpreg som fremhever ulikhetene mellom de to kjønn, for eksempel fargetegninger i fjærdrakten hos fugler, fremvekst av gevir hos hannhjorten og så videre.

Menneskets kjønnsmodning i Norge inntreffer hos menn normalt i alderen 14 til 17 år hos mannen, og ved 12 til 15 år hos kvinnen. Den gir seg utad til kjenne ved sekundære kjønnskarakterer som dypere stemme, skjeggvekst og så videre hos mannen, utvikling av brystene og kvinnelige legemsformer hos kvinnen. Tidspunktet for inntreden av menneskers kjønnsmodning i den vestlige, industrialiserte verden har vist synkende tendens, trolig som følge av bedret ernæring og levekår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg