Steiermark

Av /Shutterstock.

Steiermark, forbundsland i sørøstlige Østerrike; 16 388 km2 med 1 210 614 innb. (2011). Steiermark har 14,4% av Østerrikes befolkning. Hovedstad: Graz.

Natur

De nordvestlige deler av Steiermark omfatter de østlige utløpere av Alpene, og når opp i 2995 moh. i Hoher Dachstein. Sør for Ennsdalen ligger Niedere Tauern, med topper opp i 2863 moh. (Hochgolling). Det sørøstlige Steiermark er et 300–400 m høyt bakkeland. De viktigste elver er Mur og Enns. Halve arealet er skogkledd.

Næringsliv

Steiermark har 40 % av landets treforedlingsindustri. I de øvre deler drives husdyrbruk, lenger nede avles hvete, mais, frukt og vin. Steiermark har i mange århundrer hatt jernmalmbrytning, med store jernmalmforekomster i Erzberg nær Eisenerz. Dessuten utvinnes brunkull, grafitt, gips og salt. Tungindustrien er konsentrert til Murdalen nedenfor Fohnsdorf, med metall- og maskinindustri, produksjon av papir og cellulose, kjemikalier, tekstiler og næringsmidler. Betydelig vinter- og sommerturisme.

Steiermark (Styria) hørte til de romerske provinser Noricum og Pannonia, og ble i folkevandringstiden og senere kolonisert av en rekke forskjellige folk, sist av tyskere i nord og slavere i sør. På 1000-tallet fikk landet navn etter grevene av Steyr. I 1192 kom Steiermark, som var blitt hertugdømme, under markgrevene av Østerrike. I 1919 ble Sør-Steiermark med byene Maribor (ty.Marburg) og Celje (ty. og it. Cilli) avstått til Jugoslavia og ble en del av Slovenia.

Anbefalte lenkerhttp://austria-lexikon (Austria-Forum, et tyskspråklig Østerrike-leksikon)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg