Steiermark, forbundsland i sørøstlige Østerrike; 16 388 km2 med 1 210 614 innb. (2011). Steiermark har 14,4% av Østerrikes befolkning. Hovedstad: Graz.

De nordvestlige deler av Steiermark omfatter de østlige utløpere av Alpene, og når opp i 2995 moh. i Hoher Dachstein. Sør for Ennsdalen ligger Niedere Tauern, med topper opp i 2863 moh. (Hochgolling). Det sørøstlige Steiermark er et 300–400 m høyt bakkeland. De viktigste elver er Mur og Enns. Halve arealet er skogkledd.

Steiermark har 40 % av landets treforedlingsindustri. I de øvre deler drives husdyrbruk, lenger nede avles hvete, mais, frukt og vin. Steiermark har i mange århundrer hatt jernmalmbrytning, med store jernmalmforekomster i Erzberg nær Eisenerz. Dessuten utvinnes brunkull, grafitt, gips og salt. Tungindustrien er konsentrert til Murdalen nedenfor Fohnsdorf, med metall- og maskinindustri, produksjon av papir og cellulose, kjemikalier, tekstiler og næringsmidler. Betydelig vinter- og sommerturisme.

Steiermark (Styria) hørte til de romerske provinser Noricum og Pannonia, og ble i folkevandringstiden og senere kolonisert av en rekke forskjellige folk, sist av tyskere i nord og slavere i sør. På 1000-tallet fikk landet navn etter grevene av Steyr. I 1192 kom Steiermark, som var blitt hertugdømme, under markgrevene av Østerrike. I 1919 ble Sør-Steiermark med byene Maribor (ty.Marburg) og Celje (ty. og it. Cilli) avstått til Jugoslavia og ble en del av Slovenia.

Anbefalte lenkerhttp://austria-lexikon (Austria-Forum, et tyskspråklig Østerrike-leksikon)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.