Ild er synlig lys og infrarød stråling fra en rask forbrenning ved høy temperatur. Lyset kalles også flamme. Lyset kommer fra partikler av karbon (sot) som er oppvarmet til en høy temperatur. Reaksjonen kan startes med gnister fra et fyrtøy.

Ilden i historien

Forbrenning er den første kjemiske reaksjonen som menneskene tok i sin tjeneste. I landsbyen Zhoukoudian i nærheten av Beijing er det funnet ildsteder som er 300 000–400 000 år gamle, og ved Santander i Spania ildsteder som er mer enn 30 000 år gamle, det vil si fra før siste istid. Ilden ga menneskene både energi og lys.

På grunn av den betydning forbrenning hadde, kom ilden tidlig til også å spille en viktig rolle i menneskenes religiøse liv. Hos mange folkeslag ble ild tillagt guddommelig opprinnelse (som i historien om Promethevs som stjal ilden fra Zevs og brakte den til menneskene), og ble gjort til gjenstand for religiøs dyrkelse. Så vel i indisk som i gresk filosofi ble ilden oppfattet som en av materiens urformer. Dette kom klarest til uttrykk i gresk filosofi hvor Heraklit (ca. 544–475 f.Kr.) lærte at ilden er det primære element. Disse ideer ble senere ført videre av Empedokles og Aristoteles i læren om de fire elementer, ild, luft, vann og jord. Ilden som ett av elementene var enerådende helt til forbrenning ble forklart på 1700-tallet av flogiston og på slutten av 1800-tallet av Lavoisiers oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg