Fôr, eller husdyrfôr, er alt husdyra kan ete og drikke, og som tilfører dyra næringsstoffer. Det er vanlig å skille mellom kraftfôr som har høy næringsverdi og grovfôr som har lavere næringsverdi.
Faktaboks
- Etymologi
-
av norrønt
- Også kjent som
-
husdyrfôr
Fordøyelsen og utnyttelsen av fôret hos gris og fjørfe (enmagede husdyr) skjer på samme måte som hos mennesker, og behovet for næringsstoffer er i hovedsak likt (se ernæring). Derfor kan store deler av fôret til disse husdyra i utgangspunktet like gjerne brukes som mat til mennesker. Det gjelder for eksempel korn.
Drøvtyggerne (småfe og storfe) har derimot den unike egenskapen at de ved å fermentere fôret i vomma omdanner grovfôr til næringsstoffer som dyret kan utnytte til å produsere mjølk og kjøtt. Grovfôr er uten verdi både for oss mennesker og for de enmagede husdyra.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.