Lipizzanerhest
Tradisjonell oppvisning med lipizzanerhest i Bratislava, Slovakia, 13. august 2012.
Lipizzanerhest
Av /Shutterstock.

Lipizzanerhest er en av Europas eldste hesteraser, med en historie tilbake til 1580, da et statsstutteri ble opprettet i keisertidens Østerrike-Ungarn, i landsbyen Lipica i dagens Slovenia. Registreringsarbeid i rasen begynte allerede på tidlig 1700-tall. Rasen ble dannet fra spanske, arabiske og berbiske hester, og ble tidlig karakterisert ved sitt vakre utseende, grasiøse bevegelser og høye benføring. Rasen er normalt skimmel, men røde og brune hester forekommer.

Faktaboks

Uttale
-itsˈa-

Den spanske rideskole i Wien er verdensberømt for sin høye dressur på lipizzanerhingster. Det er opp mot ti tusen reinrasede lipizzanerhester i verden, fordelt på mange land. I Norge er det registrert et 40-talls hester. Det finnes en avlsplan for rasen på Norsk Hestesenter. Norsk lipizzanerforening er ansvarlig avlsorganisasjon i Norge og har ansvar for registrering av rasen i Norge.

Navnet kommer av landsbyen Lipica [uttales lipitsa], på italiensk Lipizza, i Slovenia, der de østerrikske keiserne hadde et stutteri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg