Engelsk fullblodshest er en hesterase som er utviklet for galoppløp. Ofte brukes den engelske betegnelsen på rasen, Thoroughbred.

Rasen stammer fra tre hingster av orientalsk opprinnelse som ble paret med engelske hopper tilbake på 1700-tallet. Rasen har lang hals, hellende manke, og lang kropp med sterk bakpart. Alle individer i rasen har en stamtavle som går tilbake til disse individene. Rasen er spredt over hele verden, og avlen er internasjonal.

Engelsk fullblodshest konkurrerer i flatløp, korte og lange distanser, samt i hekkeløp og steplechase, alt innenfor det norske totalisatorspillet på Norges eneste galoppbane (Øvrevoll). Det er cirka 2 000 engelske fullblodshester i Norge, derav 350 aktive galopphester (2015). Avlen i Norge er av begrenset omfang, rundt 100 føll fødes per år. Norsk Jockeyklubb og Norsk Forening for Fullblodsavl har ansvar for avlen, registreringsarbeidet skjer ved førstnevnte organisasjon. Rasen blir også brukt i ridesporten, og særlig hingster fra denne rasen benyttes til foredling av ridehestraser (halvblodsraser).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.