Sola er en glødende kule av gass uten skarpt avgrenset fast overflate. Den er den nærmeste stjernen til Jorden, og i størrelse og masse er den en forholdsvis gjennomsnittlig stjerne i Melkeveisystemet. I volum tilsvarer den over én million jordkloder.
Faktaboks
- Også kjent som
- Sol, solen
Sola er sentrum i vårt solsystem, og planeter, dvergplaneter og en rekke mindre himmellegemer går i bane rundt den. På samme måte har de aller fleste stjerner i universet planeter i bane rundt seg. Det er veldig mange stjerner i vår galakse som er mindre enn Sola, og færre som er større. Den gjennomsnittlige massen til stjerner i vår galakse er sannsynligvis mindre enn en halv solmasse.
Sola stråler ved energi som blir til ved fusjon av hydrogen til helium i dens indre kjerne. Den er 4,5 milliarder år gammel og har forbrukt nær halvparten av sin tilgjengelige energi. Solas synlige overflate stråler ved en temperatur på nær 5500 grader celsius. Strålingen fra Sola er grunnlaget for alt liv på Jorden. Alle energikilder vi bruker på Jorden, unntatt kjerneenergi, er lagret solenergi.
Vi kan lære mye om stjernene fra Sola, siden den er så nær oss at vi kan se strukturer på overflaten og atmosfæren. Avstanden mellom Sola og Jorden er omtrent 150 000 000 km, og lyset fra den bruker 8 minutter og 20 sekunder på veien til oss.
Sola omtales i mange mytologier: Grekerne kalte den Helios, og hos romerne het den Sol, som er navnet vi bruker.
Kommentarer (5)
skrev kristian bergstøl
svarte Oddbjørn Engvold
skrev Matthias Sund Askerud
svarte Oddbjørn Engvold
svarte Matthias Sund Askerud
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.