Orknøyene, Orkney Islands, øygruppe i Storbritannia, Skottland, skilt fra nordkysten av Skottland (Caithness) ved det 10 km brede sundet Pentland Firth. Arealet er 990 km2 med 21 590 innbyggere (2014). Hovedstaden er Kirkwall.

Øygruppen består av over 70 øyer og holmer. De største øyene er Mainland (også kalt Pomona), Hoy og South Ronaldsay. På sørkysten av Mainland ligger bukta Scapa Flow skjermet mot sørøst og sørvest av henholdsvis South Ronaldsay og Hoy. Landskapet minner om Jæren for hundre år siden. Øyene er flate mot øst, men stiger med myrer og lyngheier langsomt mot vest til åser og fjell, som med sine røde sandsteinsflak (sandstein fra devon, old red sandstone) stuper bratt og malerisk i havet i en sønderrevet kyst.

Jordsmonnet er ganske fruktbar leirmold, og klimaet er mildt; middeltemperaturen for året er 8 °C, vinteren 4 °C og sommeren 13 °C. Trær finnes bare hvor det er ly for de ofte voldsomt sterke vindene. Nesten 100 fuglearter hekker. Sjøfuglene dominerer: Havhest, toppskarv, joer, måker, terner og alkefugl. Av landpattedyr forekommer bare pinnsvin, spissmus, mus, rotter, kanin, hare og oter.

Hovednæringer er fiske, jordbruk med kvegavl, grisehold samt produksjon av meierivarer og whisky. En del arbeidsplasser i tilknytning til oljevirksomheten i Nordsjøen, blant annet ilandføringsterminal for olje fra Nordsjøen og oljeterminal på øya Flotta i Scapa Flow. Øya har også turisme.

Fra vikingtiden til middelalderen ble det snakket norsk på Orknøyene; det er kjent fra runeinnskrifter fra før 1200. Noen brev på norsk er bevart fra tiden mellom 1329 og 1425. Etter hvert trengte lavskotsk inn fra middelalderen, men ennå på 1600- og 1700-tallet levde et norsk folkemål kalt norn (= norrønt) ved siden av lavskotsk. Mange norske navn og ord lever ennå i orknøysk dialekt.

Første ledd kommer trolig av et keltisk ord som betyr villsvin og som kan ha vært navn på de keltiske stammer som bodde på øyene; det var nordmennene som føyde til øy. Av greske forfattere ble øygruppen kalt Orcas eller Orcades.

  • Fenton, Alexander: The Northern Isles : Orkney and Shetland, 1978, isbn 0-85976-019-7, Finn boken
  • Jareg, Kirsti: Øyene i vest: Hebridene, Orknøyene og Shetland, 2011. Finn boken i Bibsys.
  • Schei, Liv Kjørsvik: Orknøyene, 1985, isbn 82-504-0772-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.