Hannoveraner, tysk halvblodshest dannet i Hannover ved foredling av stedegne varmblodshester med engelsk fullblod. Nå er hannoveraneren en av verdens fremste ridehestraser.

Rasen har ca. 400 avlshingster, hvorav ca. 120 er statshingster som er utplassert på seminstasjoner i avlssesongen. Rasen har (2016) ca. 16 000 godkjente avlshopper som representerer 1 800 hoppelinjer. Stamboken har ulike nivå, på øverste nivå kreves 4 generasjoner avlsgodkjente hester. Sporadisk tas det også inn hingster fra andre beslektede raser, inkludert engelsk fullblod.

Hannoveraneren er rangert blant de 4-5 beste ridehestraser i verden basert på konkurranseresultater i sprang, dresser og felttritt. Et eget avlsprogram for hopphester ble introdusert i 1993, og avlen er mer og mer delt i sprang- og dressurlinjer.  Rasen har utviklet mer energiske, edlere og mer treningsvillige hester de siste tiår.

Sammen med holsteineren har hannoveraneren bidratt sterkest til utviklingen av de nordiske ridehestrasene dansk varmblod, svensk varmblod og norsk varmblod

  • Furre, Siri. 2015. PhD-avhandling, NMBU, Ås. ISBN 978-82-1332-0.
  • Vangen, Odd. 1999. Hesteboka, Landbruksforlaget . ISBN 82-529-1792-5.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.