hannoveraner

Artikkelstart

Hannoveraner, tysk halvblodshest dannet i Hannover ved foredling av stedegne varmblodshester med engelsk fullblod. Nå er hannoveraneren en av verdens fremste ridehestraser.

Faktaboks

Uttale
hannoverˈanerhest

Avl

Rasen har ca. 400 avlshingster, hvorav ca. 120 er statshingster som er utplassert på seminstasjoner i avlssesongen. Rasen har (2016) ca. 16 000 godkjente avlshopper som representerer 1 800 hoppelinjer. Stamboken har ulike nivå, på øverste nivå kreves 4 generasjoner avlsgodkjente hester. Sporadisk tas det også inn hingster fra andre beslektede raser, inkludert engelsk fullblod.

Bruk

Hannoveraneren er rangert blant de 4-5 beste ridehestraser i verden basert på konkurranseresultater i sprang, dresser og felttritt. Et eget avlsprogram for hopphester ble introdusert i 1993, og avlen er mer og mer delt i sprang- og dressurlinjer. Rasen har utviklet mer energiske, edlere og mer treningsvillige hester de siste tiår.

Bruk i nordiske hesteraser

Sammen med holsteineren har hannoveraneren bidratt sterkest til utviklingen av de nordiske ridehestrasene dansk varmblod, svensk varmblod og norsk varmblod.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Furre, Siri. 2015. PhD-avhandling, NMBU, Ås. ISBN 978-82-1332-0.
  • Vangen, Odd. 1999. Hesteboka, Landbruksforlaget . ISBN 82-529-1792-5.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg