hannoveraner

Hannoveraner, tysk halvblodshest dannet i Hannover ved foredling av stedegne varmblodshester med engelsk fullblod. Nå er hannoveraneren en av verdens fremste ridehestraser.

Faktaboks

uttale:
hannoverˈanerhest

Avl

Rasen har ca. 400 avlshingster, hvorav ca. 120 er statshingster som er utplassert på seminstasjoner i avlssesongen. Rasen har (2016) ca. 16 000 godkjente avlshopper som representerer 1 800 hoppelinjer. Stamboken har ulike nivå, på øverste nivå kreves 4 generasjoner avlsgodkjente hester. Sporadisk tas det også inn hingster fra andre beslektede raser, inkludert engelsk fullblod.

Bruk

Hannoveraneren er rangert blant de 4-5 beste ridehestraser i verden basert på konkurranseresultater i sprang, dresser og felttritt. Et eget avlsprogram for hopphester ble introdusert i 1993, og avlen er mer og mer delt i sprang- og dressurlinjer. Rasen har utviklet mer energiske, edlere og mer treningsvillige hester de siste tiår.

Bruk i nordiske hesteraser

Sammen med holsteineren har hannoveraneren bidratt sterkest til utviklingen av de nordiske ridehestrasene dansk varmblod, svensk varmblod og norsk varmblod.

Ekstern lenke

Litteratur

  • Furre, Siri. 2015. PhD-avhandling, NMBU, Ås. ISBN 978-82-1332-0.
  • Vangen, Odd. 1999. Hesteboka, Landbruksforlaget . ISBN 82-529-1792-5.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg