fjordhest

Fjordhest

Fjordhest med føll. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fjordhest, fjording, vestlandshest, norsk hesterase som opprinnelig ble avlet frem på Vestlandet, men som nå er spredt over hele landet. Sentrum for avlen er likevel fortsatt Vestlandet, og hingsteutstillingen på Nordfjordeid er en tradisjonsrik begivenhet.

Faktaboks

Også kjent som

fjording, vestlandshest

Beskrivelse

Fjordhesten er i gjennomsnitt litt over 140 cm høy (mankehøyde). Den tilhører derfor egentlig ponnirasene, selv om man i Norge ser på rasen som hest og ikke ponni. Rasen er gammel, selv om den første stambok over fjordhesten ikke utkom før i 1910. Den har mange primitive kjennetegn som vi nå ikke finner hos noen andre hesteraser enn den viltlevende przewalskihesten, for eksempel mørk stripe langs oversiden (midtstol, ål og halefjær), mørke tverrstriper på bena (benstriper) og mørk tverrstripe over manken (grep). Fargen er normalt blakk (brunblakk, ulsblakk, rødblakk eller gulblakk), men grå hester forekommer også. Hodet er lite, med bred panne og brede kjaker; halsen, manken og krysset er kort og godt muskelsatt. Bena er fine og sterke. Fjordhesten er nøysom, hardfør og utholdende samt sikker på foten i bratt og ulendt terreng.

Utbredelse

Det er i dag flere fjordhester både i Danmark, Tyskland og Nederland enn i Norge. Rasen er også populær i Sverige og USA. Avlen har tradisjonelt vært basert på eksteriøre trekk, men bruksegenskapene har fått større betydning i de senere årene. Alle avlshingster testes i bruksprøver for kjøre- og rideegenskaper i tillegg til gemytt og håndterbarhet. Norges Fjordhestlag, stiftet 1949, har ansvaret for avlen av fjordhest, i samarbeid med Norsk Hestesenter (Starum) og Norsk Fjordhestsenter (Nordfjordeid). «Avlsplan for fjordhest» er grunnlaget for det praktiske avlsarbeidet med rasen. Det er cirka 5500 fjordhester i Norge, men avl av fjordhest har blitt kraftig redusert de siste årene. I 2013 ble det født kun 123 føll, noe som gjør fjordhesten til en utrydningstruet rase (i Norge). Det er laget handlingsplaner for å øke interessen for rasen, det arrangeres norgesmesterskap innen rasens bruksområder, og rasen er godt representert i de lettere klasser innen ryttersporten. Fjord Horse International er en internasjonal samarbeidsorganisasjon for verdens fjordhestavl.

Fjordhesten er et av Norges nasjonalsymboler, og en rase som har klart omstillingen fra jordbrukshest til fritids- og hobbyhest godt. Det er økt oppslutning om rasen blant ungdom. Det arbeides videre med signalaktiviteter, markedsføring og mer forskning på rasen. Innavlsutviklingen overvåkes nøye.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Avlsplan for fjordhest (pdf). Norsk Hestesenter 2015.
  • Vangen, Odd, 2015: Forelesninger i hesteavl ved NMBU.
  • Vangen, Odd. I «Beitende husdyr i Norge», Fjordhesten sidene 22–24. Tun Forlag 2007. 156s.
  • Dahle, Hans Kolbein. Fjordhesten i Noreg. Landbruksforlaget 2006. 170s.
  • Handlingsplan for nasjonale hesteraser 2011–2020. Norsk Hestesenter 2011. Rapport fra arbeidsgruppe. 32s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg