Kåring er utvelgelse av hanndyr til avlsdyr i husdyrbruket innen saue-, geite- og hesteavlen. Uttrykket brukes ikke innen for storfe- og svineavl.

Tidligere hadde staten ansvar for kåring av hingster til hesteavlen, nå er avlsgodkjenningen for de fleste raser overlatt til de godkjente hesteavlsorganisasjonene.

Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å følge de forordninger som vedtas i EU når det gjelder avl og registrering av hanndyr (EU 2016/1012), gjennom den norske Forskrift om avl av storfe, svin, sau, geit og hest. Forskriften er styrende for godkjenning av hanndyr i avlen.

For de nasjonale hesterasene er det likevel Norsk Hestesenter som godkjenner avlshingster på vegne av avlsorganisasjonene for disse rasene. Avlsorganisasjonen for sau og geit (SNG) bruker også betegnelsen kåring om utvelgelsen av handyr i avlen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg