Shetlandsponni
Shetlandsponni
Shetlandsponni
Av /iStock.
Gotlandsruss
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

En ponni er en liten hest med mankehøyde mindre enn 148 cm.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk pony

Opphav

Ponniraser finnes over hele verden, men de fleste har britisk opprinnelse. De fleste ponnirasene har utviklet seg i områder der det har vært behov for små hester. En av de eldste ponnirasene er shetlandsponnien, som blant annet ble brukt i kullgruvene i Storbritannia. Ponniene varierer fra svært små til hestestørrelse. Noen er av edel varmblodstype, men de fleste opprinnelige ponnirasene er av tyngre kaldblodstype.

Raser og utbredelse

Nordlandshest

Nordlandshest med føll.

Av /NTB Scanpix ※.

På verdensbasis finnes omtrent 120 ponniraser, i Norge finnes elleve av disse (2018). Det er anslagsvis 7000-8000 ponnier i Norge. Shetlandsponnien er den mest utbredte rasen, med like under 5000 individer. Deretter følger de ulike størrelsesvariantene av welshponnier, spotted ponni, new forest, gotlandsruss som brukes til ponnitrav, samt connemara.

De norske rasene nordlandshest/lyngshest og fjordhest er størrelsesmessig ponnier. Det samme er islandshesten, selv om alle disse rasene har ordet hest i rasenavnet og klassifiseres blant hesterasene. I Sverige er gotlandsruss nasjonalponnien. De argentinske falabellaponniene har en mankehøyde på maksimalt 76 cm og regnes som verdens minste hesterase. Amerikansk miniatyrhest har mankehøyde på under 85,5 cm.

Det finnes ikke sikre tall for antall sportsponnier, da de fleste av disse er kryssinger, og ikke registrert i rasestambøker. Andre ponniraser er dartmoor, exmoor, fell ponni og amerikansk miniatyrhest.

Det legges vesentlig vekt på rasetype, eksteriør og temperament i avlsarbeidet for ponnirasene. Bruksegenskapene vektlegges avhengig av hva rasen vesentlig brukes til, fra familie- eller barneponni til en internasjonal konkurranseponni. Avlsarbeidet for de fleste ponniraser er organisert gjennom Norsk Ponniavlsforening (NPA) som ble stiftet i 1970 og er en interesse- og avlsorganisasjon for ponniavl og bruk, med 600 medlemmer (2018).

Ponnisport

Fotografi av en tysk sportsponni med rytter som hopper over hinder.
Sportsponni er etablert som egen rase i mange land, særlig i Tyskland og Storbritannia. Tysk sportsponni (Deutsches Reitpony).
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ponnisport omfatter vesentlig ridning, med egne klasser for ulike størrelseskategorier av ponnier. Sporten inkluderer også ponnitrav og kjøring. Ponniene klassifiseres i fire kategorier etter størrelse, fra de høyeste, 140,1–148 cm mankehøyde, til de minste, mindre enn 107 cm.

For ryttersporten er det også utviklet en egen rase, sportsponni, gjennom kryssing av edle ponniraser og fullblods/varmblods ridehest. Avl av sportsponni er konsentrert om rideprestasjoner, med liten fokus på rasetype, slik det er tilfelle for de fleste ponniraser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Vangen, Odd. 1997. Hesteboka, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-1792-5. 224 sider.
  • Furre, Siri. 1919. Gjesteforelesning fra Norsk Hestesenter, hesteavl, NMBU. "Andre internasjonale raser". 19.9.2019.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg