Hester, pattedyrfamilie i ordenen upartåede hovdyr. Hestefamilien består av én slekt, Equus, med 7 arter, og omfatter sebraer, esler og hester, foruten en rekke utdødde arter.

Hestene er planteetere med en kraftig kropp, langt hode og lang hals. De har slanke ben og bærer kroppsvekten på den midtre tåen (nr. 3) på hver fot. Hos hesteslekten er antall tær redusert slik at bare nr. 3 er igjen på hvert ben. Samtidig er det tilsvarende mellomfotbenet blitt betydelig forlenget og danner sammen med rudimenter av mellomfotben nr. 2 og nr. 4 mellomfoten eller pipen. Hestene har fortenner både i under- og overkjeven. De har høye kinntenner forsynt med riller og folder for å kunne male føden i stykker. Hjørnetennene blir bare fullt utviklet hos hanner.

Hestene er høyt spesialiserte steppedyr. Leveområdene spenner fra frodige gressmarker og savanner til sand- og steinørken. De er utbredt i Øst- og Sør-Afrika, Midtøsten til Mongolia.

Foruten esler og sebraer regner man de nålevende hestene til to forskjellige arter, przewalskihest (Equus przewalskii) og tamhesten (Equus caballus; se hest). Sammenlignet med sebraene og eslene er hestene som regel større, har større hover, og halen er forsynt med lange hår, taggel, helt fra haleroten, mens esler og sebraer har haler med hårdusk bare i spissen. Som regel har hesten «kastanjer» på både for- og baklemmene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.