Krigsguden Odin har ulvene Gere og Freke og ravnene Hugin og Munin. Tegningen er en romantisk framstilling av Odin fra 1888.

Odin Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Odin er den eldste, mektigste og fremste av æsene i norrøn mytologi. Han er enøyd og den viseste blant æsene etter at han ofret sitt ene øye for å få drikke av jotnen Mimes kunnskapsbrønn som ligger ved roten av Yggdrasil. Odin bor i Valhall og fra høysetet sitt kan han se alt som skjer i verden. Noen ganger går Odin omkring blant menneskene, da har han på seg en bredbremmet hatt og blå kappe.

Odin er sønn av Bor og jotunkvinnen Bestla. Sammen med brødrene Vile og Ve skapte han verden i tidenes morgen. Han er gift med Frigg, som er den mektigste gudinnen og har sønnen Balder sammen med henne. Med gudinnen Jord har han sønnen Tor. Med Rind fikk han Våle, og med Grid fikk han Vidar. Andre sønner er Ty, Brage og Hod.

Odin bruker vin både som mat og drikke, all annen mat gir han til ulvene Gere og Freke. Ravnene Hugin og Munin pleier å sitte på Odins skuldre når de ikke flyr rundt i verden for å se hva som skjer. Sleipner er Odins åttebeinte hest som er raskere enn alle andre hester.

Odin eier spydet Gungne som aldri blir sittende fast og gullringen Draupne, som det drypper åtte like tunge ringer av hver niende natt. Begge deler er laget av dvergene.

Odin er krigernes gud. Han lar sine valkyrjer velge ut dem som skal falle i slag, og tar imot dem i Valhall (valr, 'de falne'). Der trener de døde krigerne hver dag for å være forberedt når ragnarok kommer. Da vil Odin bli slukt av Fenrisulven, men hevnes av sin sønn Vidar.

Odin er også kalt «de hengtes gud». I Håvamål finnes et dunkelt avsnitt der Odin forteller at han selv hang ni netter på galgen såret med spyd og «gitt til seg selv». Odin er i det hele mystikkens og trolldomskunstens gud, samtidig guden for visdom og spådomskunst, for runekunnskap og skaldskap. Ved å forføre Gunnlod, jotnen Suttungs datter, får han tak i Suttungsmjøden, som gir dikterbegavelse.

Odin har en mengde navn som kjennetegner hans egenskaper, som blant mange andre Allfader, Valfader ('de falnes far'), Ygg ('den skrekkelige') og Håve ('den høye'). Hans bolig heter Valaskjalv (Valaskjǫlf), hans høysete Lidskjalv (Hliðskjǫlf), hans gildehall Valhall.

Odindyrking er omtalt både i fremmede og nordiske kilder fra gammel tid. Man har også ment å se vitnemål i stedsnavn sammensatt med navnet Odin. Av slike stedsnavn finnes flest i Danmark og Sverige, derimot ingen i det sørvestlige Norge og på Island.

Odin ble oppgitt som stamfar til de gjeveste kongeættene i Norden, Skjoldungene i Danmark og Ynglingene i Uppsala, dessuten til Ladejarlene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.