Krigsguden Odin har ulvene Gere og Freke og ravnene Hugin og Munin. Tegningen er en romantisk framstilling av Odin fra 1888.

Odin Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Odin er hovedguden i norrøn mytologi. Han er sønn av Bor og jotunkvinnen Bestla og bror til Vile og Ve. Han er gift med Frigg, mor til Balder, Hod og Hermod og den mektigste gudinnen. Sammen med gudinnen Jord har han sønnen Tor. Med Rind fikk han Våle, og med Grid fikk han Vidar. Andre sønner er Ty, Heimdall, Brage og Hod, han som drepte Balder.

Odin har en mengde navn som kjennetegner hans egenskaper, som Allfader, Valfader ('de falnes far'), Ygg ('den skrekkelige') og Håve ('den høye'). Hans bolig heter Valaskjalv (Valaskjǫlf), hans høysete Lidskjalv (Hliðskjǫlf), hans gildehall Valhall.

Odin har ulvene Gere og Freke, ravnene Hugin og Munin, den åttefotede hesten Sleipne, spydet Gungne og gullringen Draupne, som det drypper åtte like tunge ringer av hver niende natt. Odin bruker vin både som mat og drikke. Han er enøyd, fordi han har pantsatt sitt ene øye til jotnen Mime mot å få en drikk av Mimesbrønnen, som er full av visdom.

Odin er krigernes gud. Han lar sine valkyrjer velge ut dem som skal falle i slag, og tar imot dem i Valhall (valr, 'de falne'). Odin er også kalt «de hengtes gud». I Håvamål finnes et dunkelt avsnitt der Odin forteller at han selv hang ni netter på galgen såret med spyd og «gitt til seg selv». Odin er i det hele mystikkens og trolldomskunstens gud, samtidig guden for visdom og spådomskunst, for runekunnskap og skaldskap. Ved å forføre Gunnlod, jotnen Suttungs datter, får han tak i Suttungsmjøden, som gir dikterbegavelse. I Ragnarok blir Odin slukt av Fenrisulven, men hevnet av sin sønn Vidar.

Odindyrking er omtalt både i fremmede og nordiske kilder fra gammel tid. Man har også ment å se vitnemål i stedsnavn sammensatt med navnet Odin. Av slike stedsnavn finnes flest i Danmark og Sverige, derimot ingen i det sørvestlige Norge og på Island. Odin ble utgitt for stamfar til de gjeveste kongeættene i Norden, Skjoldungene i Danmark og Ynglingene i Uppsala, dessuten til Ladejarlene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.