Odin og Sleipner
Odin rir på Sleipner.
Illustrasjon i et islandsk manuskript fra det 18. århundret. «SÁM 66» oppbevart av Árni Magnússon Institute på Island.
Árni Magnússon Institute , Iceland..

Odin er den eldste, mektigste og fremste av æsene i norrøn mytologi. Han er enøyd og den viseste blant æsene etter at han ofret et øye for å få drikke av jotnen Mimes kunnskapsbrønn, som ligger ved roten av Yggdrasil. Odin bor i Valhall, og fra høysetet sitt kan han se alt som skjer i verden. Noen ganger går Odin omkring blant menneskene – da har han på seg en bredbremmet hatt og blå kappe.

Faktaboks

Uttale
ˈodin, oden
Etymologi
‘den rasende’
Også kjent som
norrønt Óðinn

Odins familie

Odin er sønn av Bor og jotunkvinnen Bestla. Sammen med brødrene Vile og Ve skapte han verden i tidenes morgen. Han er gift med Frigg, som er den mektigste gudinnen, og har sønnene Balder og Hod sammen med henne. Med gudinnen Jord har han sønnen Tor. Med Rind fikk han Våle, og med Grid fikk han Vidar. Andre sønner er Ty, Brage og Hermod.

Odins dyr og magiske gjenstander

Tjängvidestenen
Tjängvidestenen er en bildesten fra 700-900-tallet som ble funnet på Gotland. Den åttefotede hesten antas å være Sleipner og rytteren enten Odin eller en død kriger på vei til Valhall.
Av /Ola Myrin/Historiska museet Stockholm.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Odin bruker vin både som mat og drikke, all annen mat gir han til ulvene Gere og Freke. Ravnene Hugin og Munin pleier å sitte på Odins skuldre når de ikke flyr rundt i verden for å se hva som skjer. Sleipner er Odins åttebeinte hest, som er raskere enn alle andre hester.

Odin eier spydet Gungne, som aldri blir sittende fast, og gullringen Draupne, som det drypper åtte like tunge ringer av hver niende natt. Både spydet og ringen er laget av dvergene.

Krigens gud

Odin er krigernes gud. Han lar sine valkyrjer velge ut dem som skal falle i slag, og tar imot dem i Valhall (valr, «de falne»). Der trener de døde krigerne hver dag for å være forberedt når ragnarok kommer. Da vil Odin bli slukt av Fenrisulven, men hevnes av sin sønn Vidar.

Trolldommens, visdommens og diktningens gud

Odin er også kalt «de hengtes gud». I Håvamål finnes et dunkelt avsnitt der Odin forteller at han selv hang ni netter på galgen, såret med spyd og «gitt til seg selv». Odin er i det hele mystikkens og trolldomskunstens gud og samtidig guden for visdom og spådomskunst, runekunnskap og skaldskap. Ved å forføre Gunnlod, jotnen Suttungs datter, får han tak i Suttungsmjøden, som gir dikterbegavelse.

En gud med mange navn

Odin har en mengde navn som kjennetegner hans egenskaper, blant annet Allfader, Valfader («de falnes far»), Ygg («den skrekkelige») og Håve («den høye»). Hans bolig heter Valaskjalv (Valaskjǫlf), hans høysete Lidskjalv (Hliðskjǫlf) og hans gildehall Valhall.

Odindyrking

Odinfigur
Figur, sannsynligvis av Odin. Odindyrking er omtalt både i fremmede og nordiske kilder fra gammel tid.
Odinfigur
Av /Getty/Universal Images Group Editorial.

Odindyrking er omtalt i flere ulike skriftlige kilder. Stedsnavn er en annen viktig kilde som viser til en utbredt kult rundt Odin. Slike stedsnavn finnes flest i Danmark og Sverige, men så godt som ingen i det sørvestlige Norge eller på Island. Odins viktige posisjon i vikingtiden gjenspeiles også ved at flere sentrale kongeætter som Skjoldungene , Ynglingene og Ladejarlene regnet Odin som sin stamfar

Ukedag og personnavn

Også i dag blir vi minnet om Odin både ved ukedagen onsdag som har fått navn etter Odin og ved at Odin fortsatt er et vanlig mannsnavn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn, 1840 — revidert utgave ved Anne Holtsmark 1981.
  • Snorri Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005, ISBN 82-530-2607-2

Kommentarer (4)

skrev Stian Myklebust Eiksund

Norsk uttale er helst Oden med tonem 2. Odin med tonem 1 er ei ranglært og unorsk uttale.

svarte Ellen Marie Næss

Hei
Oden er en mulig uttale, men Odin den vanlige uttalen i moderne tale. Det er fint å vise variasjoner, så nå ligger det inne under uttale i faktaboksen.

skrev John Engebretsen

Bør det nevnes at «onsdag» kommer av Odin?
(Og det kan lenkes til Hermod.)

svarte Ellen Marie Næss

Hei
Ja det er et godt forslag, det kommer inn med det første.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg