Rovdyr, Carnivora, er en pattedyrorden og omfatter dyr som for det meste lever av kjøtt. 

Rovdyrene er svært forskjellige i størrelse. De varierer fra den lille snømusa som kan være under 20 cm lang og veie rundt 40 g, til de største sjøelefantene som kan være over 5 m lange og veie 4000 kg.

Rovdyr er utbredt over hele jorden. En art, dingoen, finnes også i Australia, hvor rovdyr opprinnelig har manglet. To av menneskets eldste husdyr, hund og katt, hører til ordenen.

I Norge med Svalbard har vi 15 rovdyrarter fordelt på familiene katter, hunder, mårdyr og bjørner. Særlig de fire store rovdyrene ulv, bjørn, jerv og gaupe har vært utsatt for kraftig forfølgelse fra mennesket og nær utryddelse.

Rovdyrene er smidige og hurtige, har gode sanser og en velutviklet hjerne. Dyrene er enten tågjengere som katter og hyener, eller sålegjengere som bjørnene. De fleste artene lever på bakken eller oppe i trærne. Isbjørn og oter har et halvakvatisk levesett, og havoteren tilbringer så å si hele livet i vann. Ungene fødes blinde og hjelpeløse og kan ikke klare seg uten foreldrene den første tiden. 

Rovdyr omfatter dyr som for det meste lever av kjøtt, ofte helst fra åtsler (døde dyr), noen få foretrekker fisk og mindre krypdyr, og enkelte er altetere.

Tannsettet hos rovdyrene er meget karakteristisk. Fortennene er forholdsvis små, vanligvis tre i hver kjevehalvdel. Hjørnetannen er lang, kjegleformet og krum, og er et godt griperedskap. Forkinntennene (premolarene) er skarptagget, kinntennene (molarene) stumpet og knudret.

Den siste premolaren i overkjeven og den første molaren i underkjeven er større enn de andre, og kantene deres glir om hverandre som bladene i en saks. De kalles rovtenner. Antallet av for- og kinntenner varierer innenfor de forskjellige familier. Hos de mest kjøttetende er begge slags kinntenner redusert i antall, idet tannrekken er kort med høye, spisse rovtenner.

Jo mer altetende eller planteetende de er, desto sterkere er de bakre deler av tannsettet utviklet, og desto mer knudret er rovtennene. Underkjevens leddhoder er sylindriske og tverrstilte og tillater bare bevegelse i vertikalplanet.

Verken det vitenskapelige navnet Carnivora (kjøttspisere) eller det norske navnet rovdyr er helt gode navn, da det forekommer kjøttspisende rovarter innen de fleste dyregrupper.

Ordenen deles i følgende familier:

Norge inkludert Svalbard har vi 15 rovdyrarter fordelt på familiene katter, hunder, mårdyr og bjørner. Regner vi med selartene i norske farvann er tallet på rovdyrarter 22. Særlig de fire store rovdyrene ulv, bjørn, jerv og gaupe har vært utsatt for kraftig forfølgelse fra mennesket og nær utryddelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.