Muldyr
Muldyr er avkom av elselhingst og hestehoppe.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Muldyr er avkom av en eselhingst (hanndyr av esel) og hestehoppe (hunndyr av hest). De finnes i ulike farger og typer.

Faktaboks

Muldyret ligner i større grad hesten enn eselet, både i størrelse og type. Hodet er likevel typisk eselaktig med lange ører. Stemmen ligner også eselets.

Muldyret har særlig vært brukt som trekk- og lastedyr, og har hatt stor økonomisk betydning i mange land. Muldyret er tålmodig, robust og mindre sta enn esel, derfor enklere å bruke som transportdyr. I Norge finnes bare et fåtall dyr av denne typen.

Mulesel er avkom av hestehingst (handyr av hest) og eselhoppe (hundyr av esel). Muleselet ligner i større grad eselet både i karakter og ytre trekk og er mindre enn muldyret. Muleselet har hatt mindre økonomisk betydning enn muldyret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Kor høge blir dei? Kor tunge blir dei? Kva er vanleg høgde og vekt? Og kor mykje bør kan dei bere? Eg leser (http://imh.org/exhibits/past/breeds-of-the-world/europe/mule/) at dei største muldyra er 17 hand høge (omkring 170 cm?); dette er vel skulderhøgde, skulle eg tru. Eg skjønar òg at dei blei brukt både til transport og arbeid, men i kor stor grad til kva, og i kva delar av verda? Og kva er den biologiske grunna til at det er vanskeleg å få avkom på dei?

svarte Ola Nordal

Hei Tor-Ivar. Takk for innspillet. Artikkelen mangler en seksjon med «beskrivelse», og vil bli oppdatert med dette etter hvert. Mvh Ola i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg