Sankt Georg

Faktaboks

Sankt Georg

Jørgen (norsk/dansk), Gøran (svensk) og Jorge (spansk).

Levetid - kommentar
Etter tradisjonen død 303
St. Georg og dragen, treskulptur i Storkyrkan, Stockholm
.
Lisens: CC BY 2.0
Sankt Georg beseirer dragen av Albrecht Dürer.
Av /Rijksmuseum.

Artikkelstart

Sankt Georg er en av de mest populære kristne helgenene. Tradisjonene om Georg er utelukkende basert på legender og sagn. Allerede på 400-tallet begynte man å trekke i tvil om Georg virkelig hadde levd.

Legendene forteller at Georg født i Kappadokia i Lilleasia av kristne foreldre, og var offiser i den romerske hæren. Ifølge Jacobus de Voragines legendesamling Legenda aurea (Gylne legender) reiste Georg til Libya der en drage holdt til. Dragen krevde daglig å få spise en ung pike som skulle velges ved loddtrekning. Til slutt ble kongens eneste datter valgt ut. Men ved Kristi hjelp klarte Georg å slå dragen og sette prinsessen fri. Dragen fulgte lydig etter prinsessen etter at den ble såret i kampen med Georg. Kongen og befolkningen omvendte seg til kristendommen, og Georg drepte dragen.

Ifølge tradisjonen skal Georg ha blitt drept som martyr under keiser Diokletians kristenforfølgelse rett etter år 300. Etter at han både var blitt forsøkt kokt, brent og knust under hjul uten at det bet på ham, ble han til slutt halshugd.

Sankt Georg var skytshelgen for de spedalske, og mange spedalskehospitaler i middelalderen fikk hans navn, for eksempel Sankt Jørgens Hospital i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg